Conferinta a fost organizata in contextul detinerii de catre Romania a Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, sub inaltul patronaj al prim – ministrului roman Viorica Dancila, si a reunit aproximativ 200 de persoane, presedinti, prim–ministri, demnitari romani si europeni, reprezentanti din institutele si institutiile Uniunii Europene, ai societatii civile, organizatiilor internationale si ai sectorului privat.
Intrunirea a demarat cu discursul de bun-venit al prim-ministrului roman, Viorica Dancila, si a continuat cu discursul presedintelui Bancii Mondiale, Kristalina Georgieva, cel al secretarului general NATO, Clare Hutchinson, Reprezentant Special pentru Femei, Pace si Securitate si al ministrului Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.
Pe agenda reuniunii s-au regasit schimbul de bune practici, de politici si de initiative ale statelor membre ale UE privind promovarea egalitatii de gen in domeniul economic, in antreprenoriat si leadership, prin prevenirea si combaterea discriminarii de gen pe piata muncii, in mediul de afaceri si accesul la procesele decizionale.
In context, Conferinta a urmarit promovarea in randul statelor membre ale Uniunii Europene, a societatilor coezive, care sa beneficieze de imbunatatirea sistemului de educatie si sanatate, de reducerea inegalitatilor dintre barbati si femei, dintre mediul urban si rural, in masura sa conduca la promovarea unei societati deschise, in care cetatenii europeni sa se simta apreciati si sprijiniti si in care, promovarea egalitatii de sanse intre femei si barbati sa reprezinte cheia succesului pentru o Europa coeziva.
Plecand de la motto-ul ales de Romania, in contextul exercitarii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene - „Coeziunea Sociala – Valoare comuna europeana”, in marja Conferintei Internationale la Nivel Inalt a fost lansat “Manifestul de la Bucuresti pentru sustinerea egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati”. Acest document isi propune sa dea un semnal de substanta privind integrarea in politicile UE post-2020, considerand ca este esential pentru Uniunea Europeana, in contextul noului mandat al Parlamentului European si al Comisiei Europene, sa-si reafirme angajamentul de a promova egalitatea de gen si integrarea perspectivei de gen.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Interzicerea discriminarilor pe criteriul de sex, la locul de munca. Ce OBLIGATII vor avea angajatorii
Vesti bune pentru romance, in contextul in care Guvernul face eforturi pentru a sprijini eliminarea discriminarii de genuri. Asadar, Guvernul a aprobat, prin H.G., normele metodologice de aplicare a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati. Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial, cu nr. 333 din 2 mai 2019...mai multe detalii despre discriminare aici >>>
In baza angajamentelor asumate de catre statul roman, in contextul exercitarii mandatului de Presedintie a Consiliului Uniunii Europene, pentru domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati, a fost stabilit obiectivul general al acestui eveniment, respectiv cresterea imputernicirii femeilor la nivelul Uniunii Europene, prin consolidarea rolului si pozitiei in toate domeniile vietii sociale, valoare comuna a statelor membre ale UE si deziderat al societatii moderne, din perspectiva respectarii si promovarii drepturilor fundamentale ale femeii.
Sursa: Ministerul Muncii