Al 13-lea salariu. Exista o reglementare LEGALA pentru angajatorii din domeniul privat?

al 13-lea salariual 13-lea salariu codul munciial 13-lea salariu 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In contextul in care piata muncii este in criza, iar romanii vor sa aiba tot mai multe beneficii la locul de munca, angajatorii se vad nevoiti sa imbunatateasca pachetele salariale si ofertele de angajare. Managerii au inceput sa adopte din ce in ce mai des si acordarea celui de-al 13-lea salariu, un beneficiu apreciat de catre salariatii romani.

Nu mai putin de o treime dintre angajatorii romani ofera acest beneficiu, sub o forma sau alta. Unii ofera acest salariu in mai multe etape, ca si cum acesta ar urma normele unei prime de loialitate.

Al 13-lea salariu este acordat angajatilor si de 37% dintre companiile din domeniul tehnologiei (firme cu activitati de cercetare-dezvoltare).

Aproape jumatate dintre firmele IT din Vestul tarii (Timisoara, Cluj-Sibiu) au inclus aceste sume-bonus in salariul de baza.

ATENTIE!

Dintre firmele de productie care acorda al 13-lea salariu, 65% nu includ acesti bani in pachetul salarial de baza, ceea ce permite luarea deciziei in functie de performantele de business din anul respectiv, informeaza undelucram.ro.


Mai trebuie sa precizam si ca aproximativ 80% dintre angajatori vor recompensa angajatii, sub o forma sau alta, la final de an.


"Firma ar dori sa acorde al 13-lea salariu in luna dec: in ce conditii se poate acorda sau ce conditii trebuiesc indeplinite de catre firma si salariat pentru acordarea celui de al 13-lea salariu?"


Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:


Este demn de mentionat ca acordarea celui de al 13 – lea salariu NU este reglementata prin lege in cazul angajatorilor din sectorul privat.

Prin urmare, nu este necesara indeplinirea vreunei conditii legale pentru a putea fi acordat al 13-lea salariu. De aceea, conditiile pentru acordarea celui de al 13-lea salariu vor fi stabilte de parti, angajator si salariat, in primul rand trebuind sa existe o decizie a angajatorului.


IMPORTANT!

Din punct de vedere fiscal, cel de al 13 -lea salariu va urma tratamentul fiscal al veniturilor din salarii.

 
Al treisprezecelea salariu poate fi luat in considerare la calculul indemnizatiei de concediu de odihna?

Va reamintim ca, potrivit 50 alin. (1) din Codul muncii, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.


Date fiind aceste circumstante, se prevede la alin. (2) ca indemnizatia de concediu de odihna...citeste mai multe despre al 13-lea salariu aici >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
al 13-lea salariual 13-lea salariu codul munciial 13-lea salariu 2018

Data aparitiei: 03 Decembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Al 13-lea salariu. Exista o reglementare LEGALA pentru angajatorii din domeniul privat? Nota: 4.13 din 5 - 16 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]