Aceasta este coordonata de Centrul comun de cercetare si sprijina regiunile in gasirea de solutii la o serie de obstacole din calea inovarii, cum ar fi lipsa interactiunii intre mediul de afaceri local si cel academic. De asemenea, initiativa se va axa in mod special pe promovarea unei mai mari implicari a partenerilor de afaceri si a antreprenorilor in elaborarea si punerea in practica a strategiilor regionale de inovare, asa-numitele strategii de specializare inteligenta.
"Initiativa de asistenta pentru regiunile cele mai ramase in urma face parte din angajamentul nostru mai larg de a sprijini statele membre in utilizarea fondurilor politicii de coeziune pentru a inova, precum si pentru a se dezvolta si pregati pentru viitor", a declarat comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu.
Dezvoltata in comun cu Parlamentul European si implementata in perioada 2014-2016, initiativa de asistenta a fost reinnoita pentru inca doi ani, in scopul sprijinirii regiunilor sa se pregateasca pentru investitii eficiente in domeniul cercetarii-inovarii in cadrul urmatorului buget pe termen lung pentru perioada 2021-2027.
Ea se adauga altor initiative, precum "Calea catre excelenta", care ofera sprijin regiunilor in a identifica resursele UE adecvate pentru finantarea de proiecte inovatoare, precum si pentru gasirea de regiuni-partenere cu atuuri similar pentru a forma adevarate centre de inovare. Initiativa dispune de un buget de 3 milioane de euro pentru perioada 2018-2019 din partea Parlamentului European.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
Regiunile isi pot exprima interesul de a participa in aceast initiativa prin intermediul Platformei pentru specializare inteligenta.
Sursa: europa.eu