Noi facilitati pentru persoanele cu dizabilitati

persoane cu dizabilitati muncesc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Guvernul Romaniei a aprobat, astazi, un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilitati si familiilor acestora.

• Copiii cu handicap grav nu vor mai fi pusi pe drumuri la comisiile de evaluare

Copiii cu handicap grav care beneficiaza de ingrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmand sa fie valabil pana la implinirea varstei de 18 ani.

Masura a fost adoptata in contextul in care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, in repetate randuri, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare si conditiile in care copiii cu handicap grav si insotitorii acestora erau nevoiti sa astepte ore sau chiar zile in sir pentru reinnoirea certificatului de handicap.

• Debirocratizare si mai putine drumuri la ghiseu

Persoanele cu dizabilitati vor primi din oficiu prestatia sociala si nu vor mai fi obligate sa depuna o cerere in acest sens.

Aceasta hotarare s-a adoptat deoarece s-a constatat ca nu toate persoanele cu dizabilitati stiau ca trebuie sa depuna o cerere speciala pentru a primi prestatia sociala, dupa obtinerea certificatului cu handicap.
Noile prevederi stabilesc faptul ca prestatia sociala se acorda automat, dupa obtinerea certificatului de incadrare in grad de handicap, nemaifiind necesara depunerea unei cereri, asa cum prevedea varianta veche a legii.
Nu in ultimul rand, masura este una de debirocratizare, astfel incat sa se evite drumurile inutile si cozile la ghisee.

• Scutirea persoanelor cu handicap grav psihic si mintal de la plata contributiei datorate in centrele rezidentiale

Mai precis, 5.150 de persoane cu handicap grav psihic si mintal vor beneficia de scutire la plata contributiei datorate pentru adultii cu handicap din centrele rezidentiale.

Masura a fost adoptata pentru a nu vulnerabiliza si mai mult aceasta categorie sociala, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic si mintal, care, in prezent, suporta plata contributiei in centrele rezidentiale.

• Sprijin pentru familiile adultilor cu handicap asistati in centrele rezidentiale

In prezent, obligatia de intretinere pentru adultii cu handicap asistati in centre se intinde pana la frati si surori, rudele in linie dreapta, sot si sotie.
Modificarea adusa prin actul normativ a restrans aceasta obligatie la sot si sotie, parinti pentru copii si copii pentru parinti.
Decizia a fost luata intrucat, in practica, s-au inregistrat cazuri in care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns sa fie executate silit pentru neplata acestei contributii.

• Servicii sociale cat mai aproape de persoanele cu dizabilitati

O alta prevedere importanta a ordonantei de urgenta adoptate astazi are in vedere crearea de oportunitati de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidential (centre de zi, centre respiro si locuinte protejate) si pentru autoritatile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cat mai aproape de cetatean.
Legea actuala permitea doar directiilor generale de asistenta sociala si protectia copiilor (DGASPC) sa deschida astfel de servicii publice, nu si autoritatilor locale.

Mentionam ca o astfel de prevedere creeaza o oportunitate pentru primarii, si nu obligatia de a infiinta servicii.

• Recunoasterea oficiala a limbajului mimico-gestual

Limbajul mimico-gestual va fi recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv.
Spre exemplu, persoanele cu deficiente de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la sustinerea examenului de bacalaureat, in contextul in care s-a constatat o rata foarte mica de promovare a acestuia, de catre persoanele din aceasta categorie, si anume de sub 1%.

In acelasi timp, masura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, in conditiile in care, in practica, s-a constatat existenta mai multor regionalisme.


Sursa: mmuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
persoane cu dizabilitati muncesc

Data aparitiei: 07 Iulie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi facilitati pentru persoanele cu dizabilitati Nota: 4 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]