Ce trebuie sa stii despre raspunderea disciplinara
Primul articol dedicat acestui subiect este art. 247 din Codul Muncii, articol care prevede foarte clar ca angajatorului ii revine preorgativa disciplinara, cu dreptul de a aplica, conform legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Care sunt sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica angajatilor, conform Codul Muncii, art. 248:
a) avertismentul scris; (singura masura ce poate fi aplicata fara efectuarea in prealabil a unei cercetari disciplinare)
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
"In prezent, dupa expirarea Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 unde existau mentiuni cu privire la realizarea cercetarii disciplinare prealabile, singurele prevederi exprese cu privire la desfasurareai cercetarii disciplinare prealabile sunt cele din Codul muncii.", precizeaza CostelGilca.ro
Procedura cercetarii disciplinare prealabile presupune parcurgerea urmatoarelor etape, conform CostelGilca.ro:
- Intocmirea referatului/referatelor privind savarsirea abaterii disciplinare;
- Intocmirea actului de numire a comisie de cercetare disciplinara (de regula formata din trei membri):
- Intocmirea convocarii salariatului, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii ;
- Intocmirea unui Note explicative si ascultarea salariatului;
- Intocmirea procesului-verbal de finalizare a cercetarii disciplinare prealabile.
Emitere decizie de sanctionare de catre angajator, fara sa fie obligat sa tina cont in mod obligatoriu de propunerea de santionare a comisiei de cercetare disciplinara prealabila.
Iata si prevederile art. 252 din Codul muncii, cu privire la aplicarea sanctiunilor disciplinare:
Art. 252. – (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Iata detalierea procedurii de cercetare disciplinara cu toate etapele ce trebuie prevazute in regulamentul intern.
1. Declansarea cercetarii disciplinare prealabile
- referat catre reprezentantul legal al societatii in care se precizeaza fapta savarsita de salariat, fapta in legatura cu munca, si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de salariat.
"In multe cazuri, in acest referat initial se precizeaza abaterea savarsita motiv de anulare a decizie de sanctionare pentru antepronuntare. Cel care intocmeste referatul prezinta doar fapta in legatura cu munca, savarsita de catre salariat, fara sa precizeze abatere disciplinara.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
- referatul se inregistreaza in registrul de intrari al angajatorului
Recomandarea specialistilor din domeniu este sa existe un model de referat, ca anexa la regulamentul intern.
2. Numirea persoanei imputernicite/comisiei de cercetare disciplinara prealabila
- se face prin decizie a reprezentantului legal al societatii.
"Greseala cea mai des intalnita : seful ierarhic al salariatului este cel care intocmeste referatul initial, pe baza caruia se declanseaza cercetarea disciplinara si tot el este imputernicit cu efectuarea cercetarii disciplinare prealabile a salariatului.
Cele mai multe contestatii ale deciziilor de sanctionare au la baza tocmai acest aspect : cel care a reclamat fapta savarsita de catre salariat este si cel imputenicit sa o judece . ", atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro
Evident, cea mai buna solutie este sa numim o comisie cu numar impar de persoane. Astfel vom putea evita paritatea deciziei de sanctionare sau de incetare a cercetarii disciplinare. In mod implicit, optim este sa avem minim 3 persoane care sa alcatuiasca aceasta comisie de cercetare disciplinara.
3. Convocarea salariatului.
- salariatul va fi convocat in scris; dispozitia de convocare (modelul convocarii constituie anexa la regulamentul intern, pentru a se evita omisiunile) va preciza obiectul exact cum este scris in referatul initial, data, ora si locul intrevederii, precum si faptul ca salariatul poate fi asistat de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este/un reprezentant al salariatilor si va fi inminata de indata, cu semnatura de primire, salariatului in cauza; in caz de refuz de primire, va fi expediata de indata prin posta, cu confirmare de primire.
"Se va tine cont de perioada necesara inminarii de catre Posta a scrisorii cel putin 5 zile intre data expedierii si data prevazuta pentru cercetarea disciplinara. In masura posibilitatilor, se va expedia scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire si/sau se va apela la serviciul prioripost.", subliniaza expertii in legislatia muncii.
Atentie mare la faptul ca in cadrul convocarii trebuie sa existe precizarea expresa cu privire la dreptul salariatului de a formula si sustine toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite/comisiei numite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este/un reprezentant al salariatilor.
4. Desfasurarea cercetarii disciplinare prealabile
Prima recomandare a specialistilor este ca cercetarea disciplinara sa aiba la baza intrebari formulate clar, carora angajatul sa le poata oferi raspuns punctual.
Angajatului rebuie sa-i fie oferita salariatului posibilitatea sa se apere si sa prezinte toate probele si motivatiile in favoarea sa.
"Toate apararile in favoarea sa si toate probele si motivatiile pe care salariatul le considera necesare in apararea sa se consemneaza in Nota de relatii/Nota explicativa pe care salariatul o da in cursul cercetarii disciplinare prealabile, in fata persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea/Comisiei de cercetare disciplinara.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro
Se recomanda ca procesul verbal, mai ales in cazul in care este persoana imputernicita cu efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, sa fie semnat si de doi martori, colegi ai celui cercetat.
5. Finalizarea cercetarii disciplinare prelabile
Comisia de cercetare disciplinara/persoana imputernicita va intocmi un raport de cercetare in care se va specifica daca fapta savarsita de salariat este incadrata ca abatere disciplinara, precum si propunerile de sanctionare.
Raportul de cercetare va cuprinde, in mod obligatoriu, elementele:
- descrierea faptei savarsite de salariat in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de acesta si motivul pentru care fapta a fost incadrata ca abatere disciplinara;
- precizarea prevederilor din regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat, corelate, dupa caz, cu prevederile din instructiunile de lucru, deciziile interne, alte documente specifice incalcate/nerespectate de salariat;
- motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea;
- propunerea de sanctionare si temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica (articolul din regulamentul intern, coroborat cu articolul din Legea nr. 53/2003 republicata Codul Muncii , in baza carora se aplica sanctiunea disciplinara).
Ce reprezinta conceptul de radiere a sanctiunii disciplinare?
In termen de 12 luni de la data aplicarii unei sanctiuni disciplinare, daca intre timp nu a mai fost aplicata nicio alta sanctiune disciplinara, prima fapta este radiata. Acest lucru se va concretiza prin intermediul unei decizii scrise emise de angajator.
Asadar, daca avem minim 12 luni intre o abatere si o alta abatere, nu putem discuta despre abateri discplinare succesive.
Evident, nu putem sa tinem cont de ultima abatere disciplinara ca element agravant in cercetarea disciplinara a unei noi abateri disciplinare, daca discutam despre radiere.
Ce trebuie sa stim despre individualizarea sanctiunilor disciplinare?
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Cu alte cuvinte, este posibil ca pentru aceeasi fapta, comisa de doi angajati, in acelasi timp, sa se instituie sanctiuni disciplinare diferite! Se iau in considerare mai multi factori. Spre exemplu, angajatul care are vechime de 10 ani in organizatie, care nu a comis niciodata nicio abatere disciplinara, va fi sanctionat diferit fata de angajatul care se afla deja la a 3-a abatere de acest gen.
Sa aveti succes in tot ce faceti si cat mai putine cercetari disciplinare!
Maria Nicutar