Salariatul a fost arestat preventiv. Sunt obligata sa il concediez?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
29 Octombrie 2014
29 Octombrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediereconcediere angajat arestatarestare angajatangajat arestatconcediere angajat in arest
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am fost instiintati ca avem o persoana care a fost arestata preventiv, pe data de 21.10.2014. Am fost instiintata telefonic. Vreau sa stiu daca i se suspenda contractul pana primesc un act prin care sa mi se comunice arestarea lui si cu ce data operez in Revisal? Cum procedez?"

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Asa cum se prevede in Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept in cazul in care salariatul este arestat preventive, in conditiile Codului de procedura penala.

In Codul de procedura penala se prevede faptul ca imediat dupa retinere, persoana retinuta are dreptul de a incunostiinta personal sau de a solicita organului judiciar care a dispus masura sa incunostinteze un membru al familiei sale ori o alta persoana desemnata de aceasta despre luarea masurii retinerii si despre locul unde este retinuta.

Arestarea preventiva poate fi dispusa pentru cel mult 30 de zile prin incheiere motivata.

Daca nu sunt intrunite conditiile de arestare preventiva judecatorul respinge propunerea procurorului de arestare tot printr-o incheie motivata.

Pe perioada arestarii preventive opereaza suspendarea de drept a contractului individual de munca. Salariatul este in imposibilitate de a presta munca si in consecinta nu i se cuvine salariul. Intrucat suspendarea contractului individual de munca intervine de drept, ea opereaza in puterea legii, independent de vointa angajatorului si a salariatului.

Asadar, angajatorul va constata ca a intervenit suspendarea contractului individual de munca ca urmare a arestarii preventive a salariatului. Codul muncii nu stabileste ce documente sunt necesare angajatorului pentru a constata suspendarea.

In consecinta, suspendarea va fi constatata de angajator in baza unui inscris oficial din care sa rezulte cu certitudine starea de arest preventiv a salariatului.

Daca aveti cunostinta despre arestarea preventiva a unui salariat trebuie sa va adresati organelor de urmarire penala pentru a obtine o dovada oficiala a starii de arest preventiv.


Daca arestarea preventiva depaseste 30 de zile angajatorul este indreptatit sa dispuna concedierea acelui salariat.

In aceasta situatie angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

Atentie la faptul ca decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Nu neglijam faptul ca decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului. Rezulta ca sanctiunea necomunicarii consta in aceea ca decizia de concediere nu produce efecte.

Comunicarea deciziei de concediere o veti face in scris la locul unde salariatul se afla in stare de arest preventiv.

Nu uitam nici faptul ca incepand cu data de 01 august 2011 orice cauza de suspendare a CIM, exceptand cauzele de suspendare in baza certificatelor medicale, se vor inscrie in registrul de evidenta a salariatilor (ReviSalL) anterior implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, respectiv pana cel mai tarziu la data de 14 noiembrie 2014.

Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]