Editorial, 24.09.2008 - Gabriela Chirazof
O serie de institutii juridice reglementate in vechiul cod al muncii au cazut in desuetudine in noile conditii ale economiei de piata, fapt pentru care nu se mai regasesc in dispozitiile Codului muncii intrat in vigoare in 2003, alte dispozitii noi luandu-le locul. Ma refer, de exemplu, la transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, reglementare impusa de exigentele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Formam astfel practici noi in Romania, practici obisnuite la nivel comunitar, caci prevederile din legislatia noastra privind acest transfer transpun Directiva Consiliului 2001/23/CE privind apropierea legislatiei statelor membre referitoare la mentinerea drepturilor lucratorilor in cazul transferului de intreprinderi, unitati sau parti de intreprinderi sau unitati.
Ne vindem afacerea? Ce facem cu oamenii?
Raspunsul il regasim in dispozitiile art. 169 din Codul muncii potrivit carora salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului, statueaza, de asemenea, Codul muncii.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Concedierea perfect legala
Cele cateva articole prevazute in Codul muncii au fost dezvoltate prin dispozitiile Legii nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, asa incat daca va veti regasi ca angajator implicat intr-un astfel de transfer in oricare dintre calitati, cedent sau cesionar, va trebui sa respectati, alaturi de dispozitiile de principiu prevazute in art. 169-170 din Codul muncii, si pe cele ale legii anterior mentionate, caci nerespectarea de catre cedent sau cesionar a obligatiilor prevazute in Legea nr. 67/2006 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Prevederile Legii nr. 67/2006 se aplica transferului de intreprinderi, unitati sau parti ale acestora situate pe teritoriul Romaniei, indiferent de natura capitalului social.
Se excepteaza de la aplicarea acestui act normativ personalul navigant din marina comerciala.
Cum defineste legea notiunea de transfer?
Tansferul reprezinta trecerea din proprietatea cedentului in proprietatea cesionarului a unei intreprinderi, unitati sau a unor parti ale acestora, avand ca scop continuarea activitatii principale sau secundare, indiferent daca urmareste sau nu obtinerea unui profit.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________