Dupa cum bine stim, orice salariat are dreptul sa munceasca la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, primind salariu corespunzator pentru fiecare dintre acestea, conform prevederilor art. 35 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Conform alin. (1) din acelasi articol, se stabileste ca exeptie de la prevederile alin. (1) fac situatiile in care, prin lege, sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
In consecinta, Codul Muncii reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator in baza mai multor CIM-uri. In temeiul contractului individual de munca, salariatul presteaza munca pentru care a fost angajat, respectiv munca corespunzatoare functiei/ocupatiei prevazute in CIM conform atributiilor stabilite in fisa postului.
Altfel spus, conform PortalCodulMuncii, regula spune ca un salariat poate detine doua sau mai multe contracte individuale de munca, daca pentru acestea nu sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Atentie! Cumulul de functii nu presupune desfasurarea muncii in acelasi interval orar de timp. Spre exemplu, in cazul cumulului, salariatul poate avea incheiat un CIM cu timp partial pe o functie de la ora 8 la 12 si un alt CIM cu timp partial pe o alta functie de la 12 la 16.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In acelasi timp, amintim faptul ca orice persoana calificata intr-un anumit domeniu este necalificata in orice alt domeniu diferit de cel in care detine calificarea.
In concluzie, angajarea prin cumul pe o pozitie ce presupune munca necalificata (cum ar fi in speta cea de legator de sarcina avand codul COR 933302 – muncitor necalificat in domeniul transporturi si depozitarea marfurilor), apreciem ca este posibila doar in lipsa cumulului cu o functie calificata in domeniul respectiv.
In situatia in care persoana este calificata intr-o ocupatie din domeniul transportului si depozitarii marfurilor, mentionam ca nu va putea desfasura prin cumul o munca necalificata in acel domeniu.
Cat despre sarcinile neprevazute in fisa de post, mentionam ca in temeiul contractului individual de munca incheiat cu angajatorul, salariatul presteaza munca pentru care a fost angajat, respectiv munca specifica functiei/ocupatiei prevazute in respectul contract individual de munca si alte carei atributii sunt stabilite in fisa postului, care este anexa la CIM.
In concluzie, fiecare functie presupune incheierea unui contract individual de munca si obtinerea unui salariu corespunzator pentru exercitarea atributiilor functiei in cauza.
Astfel, fisa postului trebuie sa cuprinda atributiile functiei/ocupatiei prevazute in rexpectivul CIM, nu atributiile cumulate ale mai multor functii/ ocupatii. Alaturi de indeplinirea atributiilor functiei stabilite in CIM exista posibilitatea exercitarii unor atributii specifice unei alte functii numai in cazul cumulului de functii.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro