Editorial, 24 ianuarie 2008 - Marcel Vasile
Am vorbit ieri cu prieten care tocmai a intrat in sesiune si care era foarte suparat ca are mult de invatat si ca nu are timp din cauza „job-ului”. Ai vrut sa spui „serviciu" sau „slujba”, am replicat eu stiind ca acest lucru il va inveseli. Aveam un profesor foarte drag noua in liceu care ne atragea atentia sa nu folosim barbarisme. Un fel de dl. Trandafir modern ce avea un sistem de predare asemanator celui din facultate. „Literatura se simte”, ne spunea el si reusea tot timpul sa ne determine sa citim operele pe care trebuia sa le comentam. si reuseam sa le comentam, nu sa reproducem mecanic vorbele altora. Multumesc, domnule profesor! 250 Modele Fise de Post Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Revin la discutia cu prietenul meu si-l sfatuiesc sa solicite angajatorului sa-i acorde cateva zile de concediu fara plata. si din nou trebuie sa multumesc, primului meu angajator si colegilor de acolo. Am avut in fiecare sesiune concediu fara plata.
Pentru a putea obtine acest concediu, salariatul va inainta angajatorului o cerere care reprezinta o oferta, iar aprobarea ei de catre angajator constituie acceptare. Astfel, se intruneste acordul de vointa al celor doua parti si contractul individual de munca se suspenda in temeiul art. 54 din Codul muncii (salariatul nu presteaza munca, iar angajatorul nu plateste salariul).
De altfel, potrivit art. 61 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, salariatii au dreptul la 30 de zile de concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
Concediul fara plata, cu exceptia concediului fara plata pentru formare profesionala si a concediului pentru cresterea copilului fara plata indemnizatiei (cu durata de 3 luni), nu constituie vechime in munca.