Demisie vs. autodisponibilizare. Ce consecinte atrag?

Demisieautodisponibilizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Notiunea de autodisponibilizare nu apare nicaieri in lege. Totusi, practica a evidentiat posibilitatea ca, in ipoteza in care intr-o unitate se realizeaza concedieri colective, iar salariatii disponibilizati beneficiaza, potrivit legii, de plati compensatorii, unii dintre salariati sa isi exprime in scris disponibilitatea de a fi concediati.

Situatia este destul de dificil de solutionat cu instrumentele obisnuite de drept al muncii. Cine are initiativa incetarii contractului de munca intr-o asemenea situatie? De vreme ce salariatul a inaintat in scris o cerere de a fi disponibilizat, poate parea ca avem de-a face cu o demisie. In realitate insa, o astfel de cerere este redactata pe fondul informarii
realizate de catre angajator cu privire la iminenta concedierilor colective. Asadar, initiativa ii apartine angajatorului, care si-a exteriorizat deja intentia de a efectua disponibilizari, doar ca nu a nominalizat inca salariatii care ar urma sa fie antrenati in respectiva concediere colectiva.

Dar ce interes are salariatul sa efectueze o cerere de disponibilizare? El poate urmari dobandirea platilor compensatorii, avand convingerea ca oricum compania va intra in imposibilitate de plati mai devreme sau mai tarziu.

Instantele au avut ocazia de a se confrunta cu o asemenea situatie. Astfel, Curtea de Apel Timisoara, sectia conflicte de munca si asigurari sociale, a statuat prin decizia civila nr. 25 din 15 ianuarie 2007:

Autodisponibilizarea nu echivaleaza cu demisia, deoarece autodisponibilizarea prezinta relevanta doar pentru stabilirea ordinii de prioritati in ipoteza incetarii contractului individual de munca prin concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.

Uneori, cererile de disponibilizare depasesc chiar numarul de persoane pe care angajatorul intentioneaza sa le concedieze, in cadrul concedierii colective respective. Nici intr-o asemenea situatie, cererile de disponibilizare nu vor fi interpretate ca reprezentand notificari ale demisiei. Totusi, cum angajatorul face in acest caz o selectie, este de presupus ca ii mentine in munca pe salariatii cei mai buni.

Exemplu
In februarie 2008, salariatii combinatului de alumina Alum S.A. din Tulcea au fost informati cu privire la intentia de operare a unor concedieri colective de catre condu - cerea combinatului. In scurt timp, numarul cererilor de autodisponibilizare din unitatea tulceana l-a depasit pe cel stabilit de conducerea societatii.

In alte situatii, angajatorul care urmeaza sa opereze o concediere colectiva solicita chiar el salariatilor exprimarea disponibilitatii de a fi concediati. El poate stimula depunerea de cereri de autodisponibilizare prin oferta unor compensatii suplimentare celor la care l-ar fi obligat legea.

Exemplu
In 2005, conducerea combinatului siderurgic Mittal Steel Galati a anuntat ca in cadrul societatii se deruleaza un program de autodisponibilizari cu plati compensatorii. Conducerea a comunicat ca salariatii „care vor parasi de bunavoie compania pot primi sume compensatorii cuprinse intre 120 si 160 de milioane de lei vechi de persoana“.

Ce inseamna „a parasi de bunavoie compania“? Sensul avut in intentie de catre angajator este acela de inlaturare a posibilitatii de contestare a concedierii colective. Intr-adevar, concedierea colectiva este relativ dificil de realizat sub aspect procedural. Ca urmare, angajatorul poate urmari minimizarea riscului contestarii unei astfel de concedieri, prin „recompensarea“ salariatilor care inteleg sa se ofere ei pentru disponibilizare.

Este insa evident ca de aceasta data nu mai putem vorbi despre o concediere.

Credem ca nu este vorba nici despre demisie, ci mai curand despre o incetare prin acordul de vointa al partilor. Ambii parteneri contractuali inteleg sa inceteze raportul de munca; o fac in circumstante si conditii procedurale stabilite chiar de catre ei, iar nu cu respectarea conditiilor procedurale legale. O asemenea incetare a contractului de munca va putea fi contestata in instanta numai prin proba (foarte dificila) a unui viciu de consimtamant.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Demisieautodisponibilizare

Data aparitiei: 18 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Demisie vs. autodisponibilizare. Ce consecinte atrag? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]