Campania europeana 2012-2013. Vezi care e punctul-cheie

Punctul Focal EU-OSHAprevenire accidenteInspectia Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In perioada 2012-2013 se desfasoara campania pentru securitatea in munca "Impreuna, pentru prevenire" organizata de Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA). Campania pune accentul pe prevenirea accidentelor, potrivit declasratiei facute de managerul Punctului Focal Romania al EU-OSHA, Ioana-Georgiana Nicolescu.

Recent a avut loc seminarul "Securitatea in mentenanta. Locuri de munca mai sigure", organizat de catre Punctul Focal Romania al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca si Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Muncii "Alexandru Darabont" din Bucuresti, cu sprijinul Inspectiei Muncii.

In cadrul evenimentului au fost trecute in revista rezultatele obtinute in perioada campaniei desfasurate in 2010-2011 si au fost prezentate obiectivele viitoarei campanii europene (implicarea tuturor partenerilor sociali, diseminarea de informatii, incurajarea activitatilor cu impact asupra securitatii locurilor de munca), precum si modalitatile de colaborare si sustinere a activitatii Punctului Focal din Romania de catre EU-OSHA al carei sediu este in Spania, la Bilbao.

Potrivit obiectivelor "Strategiei EU-OSHA pentru 2009 - 201", Punctului Focal pentru Romania are in vedere promovarea si diseminarea de bune practici, sustinerea institutelor de cercetare in vederea includerii cerintelor de securitate in munca in programele lor de cercetare, implicarea managementului organizatiilor si colaborarea acestuia cu lucratorii, precum si promovarea unei culturi orientata catre prevenire - in special la nivelul IMM-urilor.

Romania va trebui sa puna accentul, cu precadere, pe colaborarea permanenta intre partenerii sociali din domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru prevenirea riscurilor profesionale in cele mai expuse sectoare ale economiei nationale, respectiv in constructii, agricultura si domeniul medical, dupa cum a precizat managerul Punctului Focal Romania al EU-OSHA.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Punctul Focal EU-OSHAprevenire accidenteInspectia Muncii

Data aparitiei: 05 Decembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Campania europeana 2012-2013. Vezi care e punctul-cheie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]