Obligatii legale in 2018. Cum va este afectata compania si ce masuri este nevoie sa luati

date cu caracter personalprotectia datelor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noul an vine nu doar cu noi oportunitati, ci si cu noi obligatii. A fost anuntat deja faptul ca legea se inaspreste, insa este important sa stiti ce inseamna, de fapt, acest lucru. Si, mai ales, cum trebuie sa actionati.
 
Ne referim, mai exact, la obligatiile prevazute de Regulamentul UE nr. 679/2016 privind Protectia Datelor cu Caracter Personal. Fiindca se aplica incepand cu 25 mai 2018 si include cele mai dure amenzi din UE, in caz ca nu le respectati. (...detalii aici >>)
 
Ce inseamna, de fapt, protectia datelor cu caracter personal?
 
Mai exact, este vorba despre:
 
- numele clientilor dvs.
- adresele lor de domiciliu sau de e-mail
- datele cartilor de identitate
- informatiile despre convingerile lor politice sau despre starea lor de sanatate etc.
 
Ce se va intampla cu ele? Toate vor intra sub incidenta unor prevederi speciale privind prelucrarea si diseminarea lor. (...detalii aici >>)
 
Pare inca neclara situatia? Desigur, fiindca este mult mai complexa decat ar putea parea la o prima vedere. Iar greselile va vor costa, la propriu.
 
Dar exista si o veste buna in jurul intregii situatii. Specialistii Rentrop & Straton au tratat intreaga chestiune in lucrarea pe CD Protectia Datelor cu Caracter Personal (...vezi aici detalii complete >>).

Lucrarea nu doar ca reuneste dispozitiile legale sintetizate pe o structura usor de asimilat, dar foloseste si terminologia consacrata in legistaltia interna, pentru a va permite sa intelegeti absolut orice aspect.
 
Spre exemplu, unul dintre aspectele dezvoltate in lucrare este legat de persoana responsabila cu protectia datelor personale. Este obligatoriu sa existe in mod oficial si poate fi un salariat al dvs. sau poate fi o persoana fizica sau juridica din exteriorul firmei. Mai mult, acesta trebuie sa fie "desemnat pe baza calitatilor profesionale si, in special, a cunostintelor de specialitate in dreptul si practicile din domeniul protectiei datelor, precum si pe baza capacitatii de a indeplini sarcinile care ii revin". 
 
Iar informatiile nu se opresc aici. Mai mult, fiecare firma va trebui sa faca un efort complex pentru a pune in aplicare regulamentul. Spre exemplu, va trebui sa identificati datele sensibile. Apoi, trebuie sa tineti cont ca nu toti angajatii vor mai avea acces la aceste informatii, cum se intampla pana acum. Iar acestea sunt doar cateva dintre multiplele aspecte pe care este necesar sa le aplicati.
 
Daca va intrebati cum a aparut acest regulament, aflati de la noi ca este rezultatul unui proces inceput in urma cu noua ani, care a inclus elaborarea de studii, conferinte si mese rotunde, dar si consultarea cu (autoritati nationale de reglementare, organizatii de protectia consumatorilor. Acum ca a fost elaborat si se va pune in practica, este esential sa fiti pregatit!
 
Un alt aspect esential pe care il veti gasi dezvoltat in lucrarea pe CD Protectia Datelor cu Caracter Personal este "dreptul de a fi uitate" al persoanelor, adica de a li se sterge la solicitarea lor datele personale din baza de date. Ganditi-va cateva secunde in ce modalitate va afecteaza acest lucru compania.
 
Nu uitat, regulamentul se aplica oricarei firme si este esential sa fiti informati din timp. Nu riscati amenzi considerabile!
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
date cu caracter personalprotectia datelor

Data aparitiei: 09 Aprilie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Obligatii legale in 2018. Cum va este afectata compania si ce masuri este nevoie sa luati Nota: 3 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]