Angajatorul poate pretinde ca salariatii sa poarte uniforma de serviciu?

uniforma de serviciucodul muncii 2016salariati uniforma
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorii se pot confrunta cu tot felul de situatii, dar cel mai important este ca acestia sa respecta drepturile salariatilor, fara a le ingradi libertatea de decizie.

Totusi, exista situatii in care companiile angajatoare pretind anumite lucruri care ar putea parea ciudate pentru salariati, iar acestia s-ar putea razvrati, in acest sens.

Obligativitatea uniformei poate fi un motiv de conflict la locul de munca, dar este legal ca angajatorul sa pretinda ca angajatii sa se imbrace intr-un anume fel?

In acest sens, vom analiza  o intrebare din cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro: "In conditiile in care se introduce in Regulamentul de Ordine Interioara obligatia salariatilor de a purta echipament de lucru (ex.o camasa sau tricou cu logo-ul companiei) in anumite zile ale saptamanii, exista conditia de legalitate sau compania poate fi acuzata de practici care ingradesc salariatii? Mentionez ca acest echipament este suportat de catre companie si se solicita doar purtarea lui o zi saptamana, restul perioadei ramane la latitudinea salariatului daca il poarta sau nu."

In primul rand, este demn de mentionat ca in legislatia nationala in vigoare in domeniul securitatii si sanatatii in munca, referirea la echipamentul de lucru nu mai exista, iar in acest moment se utilizeaza doar sintagma de echipament individual de protectie.

Desigur, art. 3 alin. (1) din HG 1048/2006 precizeaza ca prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca.

In aceste conditii, conform art. 39 din Codul muncii, salariatului ii revine obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca.


Asa ca, daca Regulamentul Intern prevede in mod clar si explicit obligativitatea purtarii uniformei obisnuite, iar acesta este adus la cunostinta tuturor salariatilor, conform art. 243 din Codul muncii, apreciem ca acesta devine obligatoriu pentru salariati, acestia fiind obligati sa poarte uniforma, asa cum se mentioneaza in intrebarea de mai sus.

Mai multe despre acest subiect poti citi pe PortalCodulMuncii 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
uniforma de serviciucodul muncii 2016salariati uniforma

Data aparitiei: 26 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul poate pretinde ca salariatii sa poarte uniforma de serviciu? Nota: 2.5 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]