Siguranta si sanatate la locul de munca - Campanie Europeana 2016-1017

siguranta munciiforta de muncaamgajati varstnici
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In aprilie 2016, va fi lansata campania "Locuri de munca sanatoase pentru toate varstele", de catre Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatate la Locul de Munca (EU-OSHA). Campania va fi organizata in pste 30 de tari si este sustinuta de institutii nationale, institutii europene, parteneri sociali si parteneri media.

Premisa de la care porneste acest proiect este imbatranirea accentuata a fortei de munca. Conform statisticilor europene, pana in 2030, angajatii cu varsta intre 55 si 64 de ani vor reprezenta cel putin 30% din forta de munca. De asemenea, varsta legala de pensionare se afla in crestere, ceea ce inseamna ca tot mai multi angajati se vor confrunta cu o expunere indelungata la potentiale riscuri asociate cu munca, o mai mare incidenta a bolilor profesionale si schimbarea constanta a conditiilor de munca.

Mai mult decat atat, Strategia Europa 2020 identifica schimbarile demografice drept una din principalele provocari cu care se confrunta Europa. Schimbarile demografice determina cresterea freceventei bolilor cronice, mai multe probleme legate de productivitate si absenteism, precum si o scadere a procentului lucratorilor calificati.
In acest sens, unul din obiectivele strategice stabilite prevede ca 75% din  populatia cuvarsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani, sa devina activa pe piata muncii pana in 2020.

In acest context, Campania EU-OSHA isi propune:

- sa sustina munca sustenabila si imbatranirea sanatoasa, inca de la inceputul vietii profesionala
- sa sublinieze necesitatea preventiei de-a lungul intregii activitati profesionale
- sa asiste atat angajatii cat si angajatorii in asigurarea conditiilor de siguranta si sanatate la locul de munca, prin furnizarea de informatii si instrumente practice
- sa faciliteze schimbul de informatii si bune practici

Campania OSHA de anul acesta promoveaza si conceptul de "capacitate profesionala", care presupune echilibrul intre solicitarile profesionale (privind timpul de lucru, conditiile de munca, organizarea muncii) si resursele individuale (starea de sanatate, competentele personale, atitudinea si motivatia). Astfel, o buna capacitate profesionala necesita leadership eficient si o mai buna cooperare intre management si angajati.
In ceea ce priveste estimarea riscurilor la locul de munca, este recomandabil sa se tina cont de distinctia intre angajatii tineri si cei varstnici. Primii sunt vulnerabili din cauza imaturitatii sau a lipsei de experienta, in timp ce angajatii varstnici pot fi afectati de un volum prea mare de munca sau de factori fizici, precum temperaturile extreme.

Prin urmare, activitatea profesionala trebuie sa fie adaptata la capacitatile, aptitudinile si starea de sanatate a fiecarui angajat. Conditiile optime de munca si organizarea eficienta sunt benefice pentru salariatii de toate varstele.
De indeplinirea acestor deziderate vor beneficia atat angajatii cat si angajatorii: starea de sanatate poate fi imbunatatita la orice varsta, iar forta de munca sanatoasa si motivata va imbunatati productivitatea la nivel organizational.

Campania de informare se va desfasura la nivel european de-a lungul intregului an, urmand sa se finalizeze printr-o ceremonie de premiere a bunelor practici (aprilie 2017) si un summit, in noiembrie 2017.


Mai multe detalii pe www.healthy-workplaces.eu

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
siguranta munciiforta de muncaamgajati varstnici

Data aparitiei: 28 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Siguranta si sanatate la locul de munca - Campanie Europeana 2016-1017 Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]