Incetare de drept CIM pe durata determinata in perioada CCC. Indemnizatie

Legea 76/2002HG 174/2002somajCodul munciiconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

O salariata in perioada derularii unui contract de munca pe o perioada determinata a solicitat concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, incepand cu 01.01.2010, drept pentru care contractul de munca a fost suspendat la initiativa salariatului. In cursul lunii septembrie 2010, contractul de munca a incetat de drept la expirarea perioadei pentru care a fost incheiat. Incepand cu data de 01.11.2011, salariata nu mai beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului, dar nu mai poate reveni la locul de munca anterior, deoarece contractul de munca a incetat, iar postul nu mai exista, deoarece a fost efectuata o reorganizare, fara a se dizolva institutia (primarie). Beneficiaza de somaj?

Raspuns:

Potrivit art. 17 alin.(1) lit. h) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, una dintre categoriile de someri prevazuti de lege sunt cei carora le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii.

Normele metodologice de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin HG 174/2002 , cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste la art. 5 ca prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) lit. a) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea 53-2003 - Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare;

Codul muncii a fost republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 345 din 18/05/2011 dandu-se textelor o noua numerotare. Avand in vedere aceasta noua numerotare prin motive neimputabile in sensul art. 17 alin. (1) lit. a) din Legea 76/2002 se intelege incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea 53-2003 - Codul muncii , republicat.

Asadar, incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. i) din Codul muncii republicat, respectiv incetarea CIM la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, reprezinta motiv neimputabil pentru acordarea indemnizatiei de somaj. Cum in speta contractul individual de munca a incetat pentru motive neimputabile in perioada de suspendare a raportului de munca datorita concediului pentru crestere a copilului, atunci persoana are dreptul la indeminizatie de somaj daca sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute de lege. Celelalte conditii prevazute de lege sunt cele prevazute la art. 34 alin. (1) din Legea 76/2002 , cu modificarile si completarile ulterioare, respective:

a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

Art. 35 alin. (3) din lege mentioneaza ca pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. h), stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadelor de asigurare realizate inainte de suspendarea raporturilor de munca sau de serviciu.

Totodata, conform art. 38 alin. (1) din lege, indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a) incetarii raporturilor de munca;
b) incetarii raporturilor de serviciu;
c) incetarii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d) expirarii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajati pe baza de contract.
e) incetarii calitatii de membru cooperator;
f) incetarii contractului de asigurare pentru somaj;
g) incetarii motivului pentru care au fost pensionate;
h) incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu;
j) ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
k) incetarii activitatii desfasurate exclusiv pe baza conventiei civile;
l) expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b).
n) expirarii perioadei de 30 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. c).

Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data. Asadar, potrivit art. 38 alin. (1) lit. h) coroborat cu alin. (2) din Legea 76/2002 , cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia de somaj se poate acorda persoanelor indreptatite, la cerere, de la data incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu.

Conform art. 38 alin. (3) din lege, daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii. Daca persoana indreptatita nu inregistreaza cererea in cle 10 zile de la incetarea motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu atunci indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii, insa numai cu conditia ca sa inregistreze cerere in cel mult 12 luni de la data incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu, adica de la data incetarii concediului pentru cresterea copilului.

Termenul de maximum 12 luni este termen de decadere din drepturi, asa incat persoana nu mai poate beneficia de indemnizatie de somaj daca solicita acordarea acesteia dupa acest termen. In speta, apreciem ca salariata in cauza poate beneficia de indemnizatie de somaj dupa inregistrarea cererii odata cu incetarea motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca ale salariatei, respectiv dupa incetarea concediului crestere copil, pe baza cererii inregistrate la agentia pentru ocuparea fortei de munca nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii concediului.

Indemnizatia de somaj va fi acordata in conditiile anterior mentionate, si anume:

- de la la data incetarii concediului crestere copil daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data;
- de la data inregistrarii cererii daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 76/2002HG 174/2002somajCodul munciiconcediu crestere copil

Data aparitiei: 21 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incetare de drept CIM pe durata determinata in perioada CCC. Indemnizatie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]