Activitatea de evaluare dispune, incepand de saptamana aceasta, de o legislatie aprobata de Guvern printr-un nou proiect de ordonanta care mentioneaza ca procedura de evaluare a bunurilor va putea fi efectuata doar de catre evaluatorii autorizati.
In acest sens, Dan Lazar, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat: "Era necesara aceasta reglementare, in primul rand, datorita faptului ca aceasta profesie - cea de evaluator - nu era reglementata pana in acest moment. Aceasta structura - care numara in jur de 5.000 de evaluatori care deservesc o piata de 25 de milioane de euro - pana in momentul de fata, nu era reglementata si nu avea un statut, un regulament, o modalitate de accedere in aceasta profesie".
Prin noua ordonanta aprobata de Guvern este reglementata si modalitatea de organizare si functionare a acestei profesii, fiind definita calitatea de evaluator autorizat. In plus, este stabilita si infiintarea Uniunii Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania. Ministerul Finantelor mentioneaza ca aceste noi dispozitii au in vedere protectia consumatorilor, loialitatea tranzactiilor comerciale si combaterea fraudei.
Documentul precizeaza astfel ca evaluarea reprezinta activitatea de estimare a valorii, materializata intr-un inscris, numit raport de evaluare, realizata in conformitate cu standardele specifice acestei activitati si cu deontologia profesionala, de un evaluator autorizat. Rapoartele de evaluare se elaboreaza la solicitarea oricarei persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat.
In ceea ce priveste infiintarea Uniunii Evaluatorilor, se considera ca aceasta va fi autoritatea competenta care organizeaza, coordoneaza si autorizeaza desfasurarea activitatii de evaluator autorizat in Romania.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
Printre principalele activitati pe care le vor desfasura evaluatorii autorizati se numara evaluarile de bunuri imobile, evaluarile de intreprinderi, bunuri mobile, actiuni si alte instrumente financiare, evaluarile de fond de comert si alte active necorporale, precum si verificarile de rapoarte de evaluare.
In plus, proiectul precizeaza ca activitatea de evaluare poate fi desfasurata numai de persoanele care au calitatea de evaluator autorizat, inscrise in Tabloul Uniunii si care dovedesc aceasta cu legitimatia de membru sau autorizatia valabila la data evaluarii. Tabloul Uniunii se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei.