Companiile din Romania si Ungaria platesc cele mai mari preturi la energie din Uniunea Europeana, de aproape trei ori mai mari decat cele platite de firmele din Finlanda, conform raportului anual privind piata unica si competitivitatea, publicat in data de 13 februarie de Comisia Europeana.
Preturile la energie in UE au crescut semnificativ dupa debutul invaziei rusesti in Ucraina, in urma cu doi ani. Pretul mediul platit de o companie de talie medie din UE a crescut pana la 0,21 euro per kilowat-ora (KWh) in 2023, de la 0,18 in 2022, mentioneaza
Agerpres.
Concret, companiile mijlocii din Romania platesc cele mai mari preturi la electricitate din UE, la 0,33 euro per KWh, urmate de cele din Ungaria, care platesc 0,30 euro per KWh. La polul opus, cele mai mici preturi au fost identificate in Finlanda si Portugalia, la 0,10 euro per KWh.
Precizam ca, in cazul Uniunii Europene, ponderea energiei din surse regenerabile a crescut pana la 23,02% in 2022, arata raportul Comisiei. Comparativ, in anul 2020, ultimul an pentru care exista date comparabile, ponderea energiei din surse regenerabile era de doua ori mai mare in UE decat in SUA si Japonia.
De asemenea, Uniunea Europeana si-a stabilit ca obiectiv pentru anul 2030 pentru ca 42,5% din energia utilizata sa provina din surse regenerabile.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<