Ministerul Muncii flexibilizeaza accesul pe piata muncii a lucratorilor ucraineni. Persoanele varstnice sau cu dizabilitati vor beneficia de servicii sociale

cetateni ucraineni angajarepersoane varstnice ucraina beneficii socialepersoane cu dizabilitati ucraina beneficii sociale
Ministerul Muncii flexibilizeaza accesul pe piata muncii a lucratorilor ucraineni. Persoanele varstnice sau cu dizabilitati vor beneficia de servicii sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta in vederea instituirii unor masuri de sprijin si asistenta umanitara, document care include si prevederi din sfera de competenta a Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
 
Pe fondul conflictului armat din Ucraina, MMSS a luat o serie de decizii care vizeaza protectia persoanelor cu dizabilitati, a persoanelor varstnice dependente, precum si flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii din Romania pentru cetatenii ucraineni.
 
Astfel, persoanele cu dizabilitati, insotite sau neinsotite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina si intra in Romania, pot beneficia, la cerere, de serviciile sociale acordate in toate tipurile de centre rezidentiale pentru persoane adulte cu handicap, respectiv locuinte protejate, centre pentru viata independenta, centre de abilitare si reabilitare, centre de ingrijire si asistenta sau in centre respiro/centre de criza.
 
Daca la intrarea pe teritoriul Romaniei, persoanele cu dizabilitati declara, in mod individual sau prin intermediul insotitorului, ca raman in Romania, ele pot fi preluate, la cerere, in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pentru a beneficia de serviciile acordate in cadrul centrelor pentru persoane adulte cu handicap. Persoanele adulte cu dizabilitati care nu detin documente de identitate valabile vor fi comunicate Inspectoratului General pentru Imigrari in vederea stabilirii regimului juridic, concomitent cu preluarea lor, la cerere, de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in vederea acordarii serviciilor mentionate anterior.
 
Finantarea cheltuielilor aferente serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilitati va fi asigurata din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin hotarare a Guvernului, la propunerea MMSS.
 
De asemenea, persoanele varstnice cu mobilitate redusa sau aflate in situatie de dependenta, care provin din zona conflictului armat din Ucraina si intra in Romania, beneficiaza, la cerere, de serviciile sociale in conformitate cu legislatia privind asistenta sociala a persoanelor varstnice.
 
Autoritatile administratiei publice locale pot angaja asistenti sociali sau alt personal de specialitate, dupa caz, in cadrul serviciilor publice de asistenta sociala de la nivel local si judetean si in cadrul serviciilor sociale in care sunt beneficiari care provin din zona conflictului armat din Ucraina si intra in Romania, in functie de nevoile acestora, pentru o durata determinata.
 
MMSS propune si solutii pentru facilitarea accesului cetatenilor ucraineni pe piata muncii din Romania, prin  crearea cadrului necesar pentru ca acestia sa-si poata asigura o sursa de venit din munca prestata.
 
MMSS a initiat flexibilizarea procedurilor administrative referitoare la acordarea dreptului de sedere si de munca pe teritoriul Romaniei, avand in vedere inclusiv faptul ca, dat fiind contextul in care acestia sunt nevoiti sa paraseasca teritoriul Ucrainei, nu au posibilitatea sa solicite viza de la misiunile diplomatice ale Romaniei in Ucraina si nu detin asupra lor diplomele de studii/certificatele de calificare intr-o anumita profesie.
 
Astfel, cetatenii ucraineni care intra legal pe teritoriul Romaniei si care nu solicita o forma de protectie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, pot fi incadrati in munca fara avizul de angajare prevazut de Ordonanta Guvernului nr.25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.
 
Documentul adoptat de Guvern vine si in sprijinul cetatenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat si care nu detin documente cu care sa probeze calificarea profesionala sau experienta in activitate, necesare ocuparii unui loc de munca in Romania, informeaza Guvernul Romaniei.
 
In astfel de situatii, ei se vor putea angaja in baza unei declaratii pe propria raspundere, data angajatorului roman, ca indeplinesc conditiile de pregatire profesionala si experienta in activitate, necesare ocuparii postului pe care urmeaza sa fie incadrati in munca, si nu au antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea pe care o desfasoara sau urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei.
 
Actul normativ aprobat de Guvern stabileste ca incadrarea in munca a persoanelor care nu detin documente doveditoare cu privire la calificari si experienta se face cu respectarea prevederilor din Codul muncii, in ceea ce priveste verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea, respectiv stabilirea unei perioade de proba pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca.
 
Aceasta prevedere nu se aplica si cetatenilor din Ucraina care doresc sa acceada ori sa exercite in Romania, in mod independent sau ca salariat, o profesie reglementata de legea romana.
 
Cetatenii ucrainieni ajunsi in Romania din cauza conflictului armat pot beneficia si de masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca, precum si de protectie in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege pentru cetatenii romani, cu conditia inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Brosura privind “Servicii gratuite oferite cetatenilor ucraineni pentru integrarea pe piata muncii din Romania”/” Free services offered to Ukrainian citizens for integration into the Romanian labor market”, poate fi descarcata de aici.
 
Prevederile Ordonantei de Urgenta aprobata de Guvern vizeaza cetatenii ucraineni si pot fi aplicate persoanelor de alte nationalitati doar in conditiile respectarii prevederilor Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, prin Inspectoratul General pentru Imigrari.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cetateni ucraineni angajarepersoane varstnice ucraina beneficii socialepersoane cu dizabilitati ucraina beneficii sociale

Data aparitiei: 09 Martie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministerul Muncii flexibilizeaza accesul pe piata muncii a lucratorilor ucraineni. Persoanele varstnice sau cu dizabilitati vor beneficia de servicii sociale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]