Conform art. 16 alin. (3) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitatiin perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitatiin perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
Intrucat, textul prevede ca limita de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei (6.250 lei) se realizeaza in decursul unui an calendaristic si nu pe an, apreciem ca aceasta poate fi realizata indiferent de data la care persoana a intrat in concediu pentru cresterea copilului. Aceasta inseamna, din punctul nostru de vedere, ca limita nu se calculeaza proportional cu perioada in care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, observa
PortalCodulMuncii.
IMPORTANT!
Avand in vedere ca depasirea limitei are o consecinta grava si anume suspendarea indemnizatiei, consideram necesar sa solicitati si punctul de vedere al agentiei pentru prestatii sociale judetene sau a municipiului Bucuresti, in cazul in care va regasiti in situatia in care vreti sa beneficiati de venituri in timpul CCC.
Indemnizatia de crestere a copilului, la nivelul anului 2022 este, la acest moment, de cel putin 1.250 de lei, dar nu mai mult de 8.500 de lei lunar. De la 1 martie, insa, valoarea indicatorului social de referinta, pe baza caruia este stabilit nivelul indemnizatiei, se va actualiza, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, deci si indemnizatia minima va creste, precizeaza
Agerpres.
Valorile se vor schimba de la 1 martie 2022, odata cu actualizarea indicatorului social de referinta (ISR), asa cum prevede Legea 225/2021, care a aparut in iulie 2021 in Monitorul Oficial.
Aceasta enunta ca "Valoarea indicatorului social de referinta se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul National de Statistica. In situatia in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa se pastreaza ultima valoare a indicatorului social de referinta".
In momentul de fata, valoarea ISR este de 500 de lei, aceasta fiind aceeasi inca din 2008.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<