Vesti mai putin bune din partea industriei Horeca, in contextul in care noile restrictii Covid-19 au dus la reducerea activitatii in proportie de aproape 75%, in comparatie cu 2019.
Presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Calin Ile a declarat ca statul roman ar trebui sa sprijine industria ospitalitatii intr-un moment negru al acesteia. Ile a mai adaugat ca
"trebuie cumva compensat prin scheme de sprijin sau prin facilitati fiscale. Altfel, la al 4-lea soc adus industriei e clar ca ne va fi extrem de greu sa rezistam", potrivit
Agerpres.
Ca si cum nu era de ajuns, Horeca primeste o noua lovitura, avand in vedere ca restrictiile din 25 octombrie afecteaza in mod cert industria.
Presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR):
"Vorbim despre industria care a suferit si sufera extrem de mult inca de la declansarea pandemiei...(...) Cred insa ca problema cea mai mare nu este legata acum de restrictii (pentru ca nevoia unor masuri care sa ajute din punct de vedere medical este evidenta), ci de compensatiile cu care statul roman vine pentru sustinerea economica. Noi nici macar compensatiile pentru 2020 nu le-am primit, despre 2021 ce sa mai vorbim", a mai specificat Calin Ile.
Presedintele nu intelege de ce statul roman nu vine cu masuri concrete de sustinere a angajatilor din turism, avand in vedere ca acestia se afla in momentul in care, practic, nu mai pot lucra.
"Industria zambetului este inca o data afectata.(...) Masurile au partial, din punctul meu de vedere, fracturi logice (inclusiv din punct de vedere medical), iar lipsa compensatiilor financiare imediate este de neinteles si neacceptat in contextul in care suntem la peste 18 luni de la inceputul pandemiei si exista si cheia rezolvarii care se cheama vaccin si testare", a remarcat si Dragos Anastasiu, presedintele Aliantei pentru Turism (APT).
Statul roman si nevaccinatii. De ce nu se accepta testele, in cazul acestora?
"...Chiar daca suntem constienti de problema sanitara, nu putem intelege si accepta faptul ca vin noi restrictii fara ca, in acelasi moment, sa se vina din partea autoritatilor si cu compensatii financiare. Pe de alta parte, cu toata intelegerea noastra si responsabilitatea de care putem face oricand dovada, nu intelegem faptul ca certificatul verde este reinventat ca si definitie doar in Romania, in sensul in care cei nevaccinati dar testati sunt exclusi. Intelegem ca statul roman vrea sa protejeze nevaccinatii pe costurile companiilor", a concluzionat presedintele APT.
"In continuare nu intelegem de ce se vorbeste despre vaccinati versus nevaccinati in loc sa se vorbeasca despre imunizati versus neimunizati. Cu alte cuvinte sunt exclusi de la o viata semi-normala si cei care au imunizare naturala (eventual dovedita prin anticorpi in sange) daca nu au adeverinta de trecere prin boala. Si asta in cazul specific tarii noastre unde mai mult de jumatate din populatia de la orase este trecuta prin boala (in larga majoritate fara adeverinta de la DSP)", a adaugat Dragos Anastasiu.
Va reamintim ca Guvernul a aprobat noi masuri de protectie a populatiei incepand din data de 25 octombrie, iar la hoteluri si pensiuni se mai pot caza doar cei care prezinta certificatul verde sau au trecut prin boala.
„Activitatea de cazare in structurile de primire turistica va fi permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boala. Adica, certificat verde, vaccinat sau trecut prin boala pentru cazare in hoteluri, pensiuni si asa mai departe”, a declarat Raed Arafat.
Noile restrictii aprobate de CNSU au fost incluse in Hotararea CNSU nr. 91 din 22.10.2021 privind stabilirea unor masuri suplimentare in scopul gestionarii riscului de sanatatea publica cauzat de numarul mare de infectari cu virusul SARS-CoV-2:
- interzicerea, pentru o perioada de 30 zile, circulatiei persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite exceptii;
- interzicerea, pentru o perioada de 30 zile, desfasurarii activitatii operatorilor economici care activeaza in domeniul comertului/prestarilor de servicii in spatii inchise si/sau deschise, in intervalul orar 21,00-05,00
- activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. in interiorul cladirilor si la terase sa fie permisa pâna la 50% din capacitatea maxima a spatiului, in intervalul orar 05,00-21,00;
- interzicerea activitatii in baruri, cluburi si discoteci pentru o perioada de 30 zile, precum si organizarea si desfasurarea evenimentelor private (nunti, botezuri, mese festive etc.), a concertelor si spectacolelor;
- interzicerea participarii spectatorilor la competitiile sportive;
- accesul la toate activitatile si evenimentele organizate in perioada de 30 de zile conform prezentei hotarari, sa fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boala;
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<