Rata somajului prezinta o usoara crestere in luna august 2021 fata de luna precedenta a aceluiasi an. Avand in vedere criza creata de pandemia Covid-19, lucrurile ar putea sa se agraveze in viitorul apropiat.
Industria HORECA ar putea fi din nou puternic afectata, asa ca ramane de vazut ce masuri de protejare a acesteia va adopta statul roman. Pana acum nu au fost prezentat nimic clar, dar un proiect de lege arata ca indemnizatiile pentru somajul tehnic ar putea fi din nou suportate de catre bugetul de stat.
Rata somajului august 2021
In acest context, se remarca faptul ca rata somajului in luna august 2021 a crescut cu 0,1 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna precedenta, ajungand la 5,2%.
Precizam si ca rata somajului la barbati a depasit-o cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 5,5% in cazul persoanelor de sex masculin si 4,8% in cazul celor de sex feminin, conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica (
INS)
Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna august a anului 2021 a fost de 428.000 persoane, in crestere fata de luna precedenta (420.000 persoane).
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,4% pentru luna august 2021 (4,5% in cazul barbatilor si 4,2% in cel al femeilor).
Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 78,6% din numarul total al somerilor estimat pentru luna august 2021.
Indemnizatie somaj tehnic - suportata de stat, in contextul COVID-19
Guvernul doreste sa sustina din nou decontarea somajului tehnic pentru angajatorii fortati sa-si reduca activitatea sau chiar sa inchida pe fondul crizei provocate de valul 4 al epidemiei COVID-19.
In acest mod statul va sustine romanii nevoiti sa stea acasa, prin acordarea acestui ajutor firmelor si companiilor:
"De prevederi beneficiaza salariatii angajatorilor care intrerup pe perioada determinata activitatea total sau partial, ca urmare a aplicarii masurilor de prevenire si control ale infectiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, prevazute in actele normative emise de administratia publica centrala si/sau a hotararilor Comitetului National pentru Situatii de Urgenta sau a comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta, stabilite in functie de incidenta cumulata la 14 zile in judet/localitate...
mai multe despre aceste indemnizatiile pentru somajul tehnic aici >>>
de
Mara DobrinRedactor - Legislatia Muncii si HR Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rata somajului 2021rata somaj august 2021rata somajului in crestere
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajutorul pentru nastere si contributia la pensia facultativa in perioada CCCIntrebare: Societate comerciala A din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va intra in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Locul de munca la sediul clientuluiIntrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<