Daca angajatorul nu doreste sa utilizeze semnatura electronica la intocmirea/modificarea contractelor de munca, trebuie sa mentioneze undeva acest lucru?
Raspunsul specialistului:
In opinia noastra, modificarile aduse Codului muncii prin OUG 36/2021 instituie in sarcina angajatorului posibilitatea si nu obligatia pentru utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate, insotita de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului, pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca, pe parcursul executarii acestuia sau la incetarea contractului individual de munca.
In situatia in care angajatorul decide sa utilizeze semnatura electronica, aceasta optiune trebuie realizata in conditiile stabilite prin regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, potrivit legii.
Prin urmare, Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, apreciem ca nu obliga angajatorul la utilizarea semnaturii electronice, aceasta fiind doar o posibilitate instituita de legiuitor menita sa faciliteze relatiile de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<