La Senat a fost inregistrata pentru dezbatere o noua propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.
Proiectul isi doreste sa elimine obligatia ca angajatul sa isi desfasoare activitatea doar dintr-un punct fix de munca, precum si obligatia deplasarilor pentru a prelua documente care pot fi transmise si in mod electronic.
"In domeniul securitatii si sanatatii in munca a telesalariatului, exista in prezent o serie de anomalii in legislatia aferenta telemuncii dintre care obligatia angajatorului de a asigura instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca adecvata locului de desfasurare a telemuncii, ori tocmai aceasta este esenta telemuncii - faptul ca angajatul nu are un loc de munca specific, prin utilizarea instrumentelor IT&C putandu-si desfasura activitatea din orice locatie respectiv in oricate zile din luna doreste", se arata in Expunerea de motive.
Activitatea de telemunca, prin definitie, presupune indeplinirea atributiilor specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care telesalariatul o detine, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor, in mod regulat si voluntar, in alt loc de munca decat cel organizat de catre angajator si, totodata, presupune stabilirea acestor aspecte de catre partile semnatare ale contractului individual de munca, regulamentul intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
Proiect
Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 296 din 2 aprilie 2018, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Litera a) a articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
a) telemunca - forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
2. Alineatul (3) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
3. Articolul 5 alineatul (2) litera c) se abroga.
4. La articolul 7 litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) sa asigure conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru".
5. La articolul 8 alineatul 2, dupa litera e) se introduce o noua litera lit. (f), cu urmatorul cuprins:
f) sa respecte si sa asigure confidentialitatea informatiilor si documentelor utilizate in timpul desfasurarii activitatii de telemunca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<