Salariatii pot beneficia lunar de o indemnizatie de 400 lei de telemunca, daca angajatorii opteaza pentru aceasta facilitate in anumite conditii, cu precizarea ca aceasta se acorda proportional cu numarul de zile lucrate in regim de telemunca.
"De la facilitatea privind somajul tehnic, la Kurzarbeit, la concediul pentru parinti sau indemnizatia pentru telemunca, toate presupun documentatie specifica si reguli clare pe care angajatorul trebuie sa le respecte. Spre exemplu, indemnizatia pentru telemunca, pe care angajatorii pot sa o ofere lunar angajatilor, in limita a 400 de lei (suma deductibila pentru angajator, pentru care nu se platesc taxe salariale), se acorda proportional cu numarul de zile lucrate in regim de telemunca. Asta inseamna ca angajatul este platit diferit in zilele in care lucreaza de acasa, fata de cele in care lucreaza de la sediul angajatorului. Si acesta este doar un exemplu de situatie care complica destul de mult calculul salarial", a explicat Maria Butcu, Director Solutii de Servicii Externalizate, Deloitte Romania, potrivit Agerpres.
In opinia sa, persoanele cu putere de decizie trebuie sa analizeze impactul provocarilor aduse de pandemie asupra salariatilor si a activitatii firmelor si sa ia masuri pentru un management cat mai eficient.
"In aceasta perioada dificila, dar nu numai, atentia factorilor de decizie se concentreaza in special asupra activitatii de baza, pentru a asigura continuitatea afacerii, iar departamente care, la prima vedere, par a functiona de la sine, beneficiaza de o atentie mai redusa. Insa provocarile cu care acestea se confrunta, daca nu sunt constientizate la timp, isi pot pune amprenta pe intreaga activitate a companiei. Spre exemplu, suprasolicitarea personalului din departamentul de
resurse umane, cauzata de sporirea complexitatii activitatii pe care o desfasoara, poate duce la cresterea numarului de greseli si, implicit, la scaderea calitatii in gestionarea calculului salarial. Aparitia greselilor cu regularitate reprezinta un indiciu ca personalul poate fi suprasolicitat si, prin urmare, este timpul sa se ia masuri pentru remedierea situatiei", a precizat Maria Butcu, in cadrul unui material de opinie citat de aceeasi sursa.
De asemenea, specialistul in cauza a atras atentia cu privire la nelamuririle care pot aparea din partea angajatilor cu privire la veniturile cuvenite in aceasta perioada (in functie de facilitatile fiscale care se pot acorda, neclaritatile legislative pe aceasta tema, compensatiile acordate in functie de numarul de ore sau munca suplimentara etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<