Legea concurentei neloiale se modifica. Ce firme sunt vizate de modificari

legea concurentei neloialeconcurenta neloialafirme mari furnizori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea concurentei neloiale urmeaza sa se modifice odata cu noul proiect elaborate de Consiliul Concurentei. Schimbarile au fost aduse pentru a gestiona din punctul de vedere al concurentei neloiale inclusiv relatia dintre firmele mari care au o cota de piata de 20-30% si in privinta carora nu se poate interveni in baza reglementarilor cuprinse in Legea Concurentei. 
 
Explicatiile au fost oferite de presedintele autoritatii, Bogdan Chiritoiu, pentru Agerpres, fiind lamurite, totodata, si aspectele care tin de modul in care o firma mare isi trateaza clientii sau furnizorii mici:
 
"Este o aducere la zi a legii, bazandu-ne pe experienta pe care am avut-o pana acum. Am clarificat incalcarile, am imbogatit metodele de investigatie, folosind instrumentele pe care le avem pe Legea Concurentei. Acestea sunt lucruri, sa le spunem, uzuale. Ce este intr-adevar deosebit este ca, daca pana acum, in Legea concurentei neloiale discutam numai despre modul in care se raporteaza o firma fata de alta firma concurenta, acum ne ocupam si de raporturile dintre firme care au relatii comerciale unele cu altele, fie ca sunt furnizori, fie ca sunt clienti. Vorbim despre relatia dintre firmele mari cu firmele mici, despre modul in care o firma mare isi trateaza clientii sau furnizorii mici. Practic, acesta este elementul de noutate in lege, faptul ca ne vom preocupa si de exploatarea pozitiei superioare de negociere, prevedere care exista deja in alte state din Uniunea Europeana”.
 
De asemenea, potrivit aceleiasi surse, noile modificari vin inclusive in urma unor sesizari cu privire la astfel de tratamente incorecte in relatia dintre firmele mari si firmele mici. 
 
"Sesizari am avut multe si din domenii diverse. Noi am putut interveni, in baza legii Concurentei, atunci cand firmele erau dominante, erau foarte mari, avand peste 40% cota de piata. Si am intervenit, am amendat Hewlett Packard cand si-a eliminat un furnizor mai mic, am sanctionat Orange cand a discriminat intre clienti de-ai lui. Pentru genul acesta de situatii avem parghii in Legea Concurentei. Unde nu avem parghii? In situatia companiilor care sunt mai mari, dar nu sunt atat de mari sa ajunga la 40%, deci o zona gri. Este vorba despre firme care detin de 20-30% cota de piata, care sunt clar mai puternice, au o forta importanta, dar nu indeplinesc totusi criteriile din Legea Concurentei pentru a putea fi considerate dominante. Prin acest proiect de lege umplem cumva acest gol. Abordam o asimetrie de putere de negociere, dar nu atat de mare cat sa permita aplicarea prevederilor din Legea concurentei", a declarat Bogdan Chiritoiu pentru sursa amintita. 
 
Proiectul care va fi lansat in consultare publica ar putea intra in vigoare in urmatoarele doua luni.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea concurentei neloialeconcurenta neloialafirme mari furnizori

Data aparitiei: 03 Iunie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea concurentei neloiale se modifica. Ce firme sunt vizate de modificari Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]