Criza produsa de pandemie a scos la iveala faptul ca peste 40% dintre romani traiesc de la un salariu la altul si nu au niciun fel de economii. Lipsa unei educatii financiare care nu se face in scoala asa cum se intampla in alte tari isi spune cuvantul.
Cum economisim?
Un sondaj facut anul trecut arata ca trei din zece romani isi dau peste 45% din salariul lunar pe achitarea datoriilor. Circa 25% sustineau ca dau intre 25% si 45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar o treime dintre respondenti platesc cel mult un sfert din salariu in acest sens. In plus, in ciuda faptului ca 12% declarau ca nu au datorii, nici nu reusesc sa puna bani deoparte de la o luna la alta sau economisesc foarte putin.
Serge Offers, CFO ING Bank Romania, a oferit recent urmatorul sfat, potrivit
Wall-street.ro:
“Economisiti in valuta in care aveti cheltuieli. Da, daca leul se depreciaza usor ai putea spune ca te protejezi trecand la euro. Problema este ca atunci cand tii banii in euro dobanda bancara este foarte redusa, practic zero, in vreme ce la economiile in lei primesti totusi o bonificatie. De asemenea, daca ai cheltuieli in lei, nu m-as expune la riscul unei deprecieri rapide a euro, care ar putea sa provoace probleme serioase”, a declarat Serge Offers.
De asemenea, Adrian Anghel, Head of Sales OTP Asset Management, citat de
Financial Intelligence, considera ca atunci cand avem peste 30 ani, economiile noastre ar trebui sa arate astfel:
“Cand esti in zona asta probabil ca ai fost avansat de cateva ori in compania ta, si ca esti mai bine platit. Viata insa nu a devenit mai usoara. Poate te-ai casatorit, asezat la casa ta, deja ai copii, facturile si ratele iti inunda casuta postala sau inbox-ul. Toate astea iti afecteaza venitul care iti mai ramane la sfarsitul lunii, asa ca economiile pentru pensie probabil ca nu sunt prioritatea ta acum.
Ce metode de economisire exista?
Insa potrivit calculelor, ar trebui sa ai deja 2 x venitul tau anual economisit pana la 35 de ani si 3 x venitul tau anual pana cand incepi decada 40.”
1. Tineti o evidenta a cheltuielilor.
Chiar daca stim cat castigam luna de luna, nu avem o evidenta clara a cheltuielilor, iar acest lucru trebuie corectat rapid. Urmariti fiecare banut pe care il platiti, de la mancare pana la transport, cafeaua cumparata de la o cafenea, taxele aferente unor servicii etc.
2. Incepeti sa construiti un plan de economisire.
Dupa ce primul pas a fost indeplinit, puteti incepe sa economisiti si sa va organizati un buget lunar. Bugetul ar trebui sa va ajute sa va dati seama cat puteti economisi si ce cheltuieli puteti reduce sau elimina complet din totalul lunar.
Trebuie facut un buget de economisire?
3. Gasiti metode alternative de economisire.
Multe dintre lucrurile pe care le achizitionam nu sunt necesare, iar de foarte multe ori exista alternative gratuite. Profitati de orice reducere sau de imprumuturi. Sa presupunem ca aveti nevoie de o bormasina, insa este posibil sa nu o mai folositi decat peste un an de zile. Nu are rost sa achizitionati una pentru ca ar fi o cheltuiala inutila. Cu toate acestea, intr-un prezent al consumerismului, foarte multi oameni prefera sa o cumpere in loc sa o imprumute de la un vecin, un prieten sau chiar de la un necunoscut care vrea sa ofere o mana de ajutor.
4. Stabiliti obiective concrete de economisire.
Atunci cand avem o tinta precisa pe care sa o atingem in 6 luni, de exemplu, vom putea sa ne gestionam mult mai eficient finantele. Alegeti o suma pe care ati vrea sa o economisiti si incercati sa stabiliti totodata un obiectiv realist. In functie de ceea ce ati descoperit ca puteti economisi datorita pasilor anterior, puteti identifica un obiectiv realist.Va puteti propune inclusiv sa achitati datoriile, incepand cu cele mai mici si terminand cu cele mai mari.
5. Identificati instrumentele care va ajuta sa economisiti.
Puteti opta, de exemplu, pentru ca o suma de bani sa fie retrasa lunar atunci cand primiti salariul si sa mearga direct intr-un cont de economii. De asemenea, puteti apela si la aplicatii care sa va ajute sa va stabiliti un buget si sa economisiti mai usor. Exista nenumarate surse de investitii pe care puteti incepe sa le analizati. Apelati cu incredere si la sfaturile unui consultant financiar.
6. Urmariti progresul pe care il faceti.
Nimic nu functioneaza mai bine ca o recompensa decat sa puteti urmari in timp real felul in care se mareste suma economisita. Folositi serviciile de Internet Banking sau orice aplicatie care va ofera acces la sumele economisite pentru a vedea cat de aproape sunteti de obiectivul ales. De asemenea, daca va doriti sa rambursati anticipat un credit, sumele platite inainte de termen vor functiona tot ca o recompensa care o sa va motiveze si mai mult sa continuati.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<