In perioada de criza se vor acorda garantii de stat pentru finantarea firmelor in dificultate. Garantiile vor fi acordate, in urma unui OUG inca in stadiu de proiect, in limita a 10 milioane de lei per beneficiar si prin intermediul programului IMM Invest Romania. Aceste garantii se obtin daca firmele dovedesc printr-un atestat emis de Ministerul Economiei ca au inregistrat pierderi economice in urma pandemiei de coronavirus.
Se vor acorda credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 80% din valoarea finantarii, cu modificarea OUG 110/2017 privind programul de sustinere a IMM-urilor Invest Romania, transmite Mediafax.
Conform noului proiect, valoarea maxima a creditelor/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depasi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, in limita a 5 mil. lei. De asemenea, aceeasti sursa mentioneaza ca “pentru creditele de investitii, valoarea maxima a finantarii este de 10 mil. lei,”, iar “pentru microintreprinderi, valoarea maxima este de 0,5 milioane de lei, iar pentru intreprinderile mici de 1 mil. lei, cu garantiile acoperind 90% din valoarea creditului”. Garantarea creditelor asuma riscul pe partea statului astfel incat bancile sa finanteze mai usor economia.
Astfel se vor garanta credite din bugetul MFP in procent de 90% prin care se subventioneaza dobanzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru si a creditelor pentru investitii.
Conform sursei citate, stabilirea perioadei in care se subventioneaza dobanda pentru creditele garantate de stat in cadrul Programului, respectiv perioada de acordare a subventiei de dobanda este pana la data de 31 martie 2021 de la momentul acordarii creditului.
De asemenea, acordarea subventiei de dobanda se mentine in anii 2021-2022, incepand cu luna aprilie 2021 doar in conditiile in care cresterea economica estimata de CNSP pentru acesti ani se situeaza sub nivelul celei inregistrate in anul 2020, si se stabileste prin de Hotarare de Guvern.
Totodata, proiectul propune amanarea termenului-limita pentru plata impozitelor si taxelor locale (cladiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport ) de la 31 martie 2020 pana la 30 iunie 2020.
In Nota de fundamentare se precizeaza ca numarul mare de persoane angajate in sectorul IMM-urilor corelat cu diversitatea de produse/servicii oferite, mentinerea functionala a segmentului IMM-urilor reprezinta o cerinta fundamentala pentru traversarea perioadei de influenta a virusului COVID - 19, precum si revenirea economica rapida.l
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<