"Cine trebuie sa tina evidenta (periodicitatea) echipamentului individual de protectie pentru un numar de 500 persoane?
Exista un normativ de acordare a EIP, cu duratele stabilite?", se intreba cineva pe PortalSSM.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Identificarea echipamentelor individuale de protectie implica faptul ca s-au evaluat riscurile existente si s-au stabilit echipamentele individuale de protectie necesare pe fiecare post de lucru.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
De asemenea, trebuie efectuata identificarea echipamentelor individuale de protectie necesare atat pentru activitatile normale, cat si pentru situatiile exceptionale, de exemplu la stingerea incendiilor, salvarea unor persoane, interventii in caz de deversari de substante corozive sau toxice sau in caz de emisii de noxe in cantitati mari, interventii in spatii inchise unde poate aparea deficit de oxigen etc.
Se vor completa o serie de documente, cum ar fi:
- tabele pentru evaluarea riscurilor in vederea selectionarii echipamentelor individuale de protectie, intocmite pentru fiecare loc de munca/post de lucru;
- liste interne de acordare a echipamentelor individuale de protectie pe fiecare loc de munca, completate cu caracteristicile echipamentelor individuale de protectie.
Lista orientativa a EIP este prezentata in HG nr. 1048/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca. Trebuie achizitionate numai echipamente individuale de protectie insotite de declaratii de conformitate CE conform HG 115/2004.
Prin Ordinul nr. 225/1995 fusese aprobat un Normativ-cadru de acordare si utilizare a EIP, dar dupa aparitia Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca acesta a fost abrogat.
Perioada de utilizare a EIP poate fi furnizata de producator sau in functie de perioada normala de amortizare contabila. Oricum, un EIP nou se acorda in cazul degradarii sau pierderii calitatilor sale de protectie indiferent de termenul precizat.
Obligatia controlului utilizarii EIP de catre salariati este in sarcina conducatorilor locurilor de munca asa cum sunt stabiliti in organigrama societatii.
De asemenea, personalul desemnat sa se ocupe cu activitatile de prevenire si protectie este obligat sa efectueze controalele interne la locurile de munca, unde poate constata modalitatea de acordare si utilizare a EIP, cu informarea, in scris, a angajatorului asupra deficientelor constatate si asupra masurilor propuse.
Pentru stabilirea responsabilitatilor referitoare la gestionarea EIP se recomanda elaborarea unei proceduri de acordare a EIP care sa cuprinda urmatoarele etape:
evaluarea riscurilor in vederea acordarii...citeste continuarea pe PortalSSM >>>