Este vorba despre o initiativa, care contine 14 criterii esentiale pe care statele membre trebui sa le respecte, pentru ca stagiile de ucenicie sa fie calitative si eficace.
Initiativa va contribui la cresterea sanselor de angajare si la dezvoltarea personala a ucenicilor. Asadar, va rezulta o forta de munca de calitate, adaptata la nevoile pietei muncii, transmite CE intr-un comunicat de presa, conform Agerpres.
"Stagiile de ucenicie reprezinta adesea rampa necesara unui tanar pentru propulsarea in cariera. Astazi venim cu propuneri pentru a imbunatati in continuare aceasta experienta valoroasa de formare, astfel incat ea sa aduca beneficii atat angajatorilor, cat si celor care studiaza. Respectand, in acelasi timp, diversitatea sistemelor de educatie si formare din statele membre, principalul nostru obiectiv este sa facilitam integrarea tinerilor pe piata fortei de munca", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedinte pentru moneda euro si dialog social.
Criterii de invatare si a conditiilor de munca
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
250 Modele Fise de Post
Conform comunicatelor de presa puse la dispozitie de CE, se pare ca au fost stabilite sapte criterii pentru invatare si conditii de munca, pentru evaluarea calitatii si a eficacitatii unui program de ucenicie: contract scris, rezultate ale invatarii, sprijin pedagogic, componenta locului de munca, plata si/sau compensatie, protectie sociala, conditii de munca, de sanatate si de siguranta.
In acest sens, mai sunt propuse alte sapte criterii pentru conditiile-cadru: cadrul de reglementare, implicarea partenerilor sociali, acordarea de sprijin pentru intreprinderi, parcursuri flexibile si mobilitate, orientare profesionala si sensibilizare, transparenta, asigurarea calitatii si monitorizarea absolventilor.