Indemnizatia de crestere a copilului va fi plafonata si se va acorda pentru 4 ani

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
08 Mai 2017
08 Mai 2017
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Muncii se pregateste sa modifice din nou indemnizatia de maternitate si concediul de crestere a copilului. Surse din cadrul guvernului au confirmat ca se doreste plafonarea indemnizatiei si cresterea perioadei de acordare.
 
Vicepremierul Sevil Shhaideh a anuntat ca Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor fac "analize si calcule de impact" pentru o eventuala plafonare a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Oficialul nu a dat detalii despre cat si cum va fi aceasta plafonata, dar a anuntat ca guvernul ia in calcul o posibila prelungire a perioadei de acordare a indemnizatiei, de la 2 ani la 4 ani.
 
Surse din Guvernul spun ca se doreste ca, in vederea utilizarii eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestatii sociale, sa fie implementata plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins intre 5.000 – 10.000 lei, dar si introducerea cardului social de beneficii.
 
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este in prezent in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata (mai precis, indemnizatia minima este de 1.235 lei).
 
Asadar, in prezent legea prevede doar o limită minima a indemnizatiei, nu si o limita maxima, asa cum se intampla pana la 30 iunie 2016, cand indemnizatia se raporta la indicele social de referinta si era de cel mult 3.400 de lei.
 
Shhaideh a mai spus ca analiza va fi terminata in semestrul 2, astfel incat eventualele modificari sa fie luate in calcul pentru constructia bugetului pentru 2018.
 
De remarcat este faptul ca o noua lege in acest sens nu poate actiona retroactiv (in sensul de a cere banii inapoi celor care au beneficiat de sume mai mari), insa li se poate aplica si celor care au deja in plata o indemnizatie de crestere a copilului. Pentru a se intampla acest lucru este nevoie de o precizare explicita in textul de lege.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]