Ministerul Muncii se pregateste sa modifice din nou indemnizatia de maternitate si concediul de crestere a copilului. Surse din cadrul guvernului au confirmat ca se doreste plafonarea indemnizatiei si cresterea perioadei de acordare.
Vicepremierul Sevil Shhaideh a anuntat ca Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor fac "analize si calcule de impact" pentru o eventuala plafonare a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Oficialul nu a dat detalii despre cat si cum va fi aceasta plafonata, dar a anuntat ca guvernul ia in calcul o posibila prelungire a perioadei de acordare a indemnizatiei, de la 2 ani la 4 ani.
Surse din Guvernul spun ca se doreste ca, in vederea utilizarii eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestatii sociale, sa fie implementata plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins intre 5.000 – 10.000 lei, dar si introducerea cardului social de beneficii.
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este in prezent in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata (mai precis, indemnizatia minima este de 1.235 lei).
Asadar, in prezent legea prevede doar o limită minima a indemnizatiei, nu si o limita maxima, asa cum se intampla pana la 30 iunie 2016, cand indemnizatia se raporta la indicele social de referinta si era de cel mult 3.400 de lei.
Shhaideh a mai spus ca analiza va fi terminata in semestrul 2, astfel incat eventualele modificari sa fie luate in calcul pentru constructia bugetului pentru 2018.
De remarcat este faptul ca o noua lege in acest sens nu poate actiona retroactiv (in sensul de a cere banii inapoi celor care au beneficiat de sume mai mari), insa li se poate aplica si celor care au deja in plata o indemnizatie de crestere a copilului. Pentru a se intampla acest lucru este nevoie de o precizare explicita in textul de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<