Ministerul Muncii se pregateste sa modifice din nou indemnizatia de maternitate si concediul de crestere a copilului. Surse din cadrul guvernului au confirmat ca se doreste plafonarea indemnizatiei si cresterea perioadei de acordare.
Vicepremierul Sevil Shhaideh a anuntat ca Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor fac "analize si calcule de impact" pentru o eventuala plafonare a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Oficialul nu a dat detalii despre cat si cum va fi aceasta plafonata, dar a anuntat ca guvernul ia in calcul o posibila prelungire a perioadei de acordare a indemnizatiei, de la 2 ani la 4 ani.
Surse din Guvernul spun ca se doreste ca, in vederea utilizarii eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestatii sociale, sa fie implementata plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins intre 5.000 – 10.000 lei, dar si introducerea cardului social de beneficii.
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este in prezent in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata (mai precis, indemnizatia minima este de 1.235 lei).
Asadar, in prezent legea prevede doar o limită minima a indemnizatiei, nu si o limita maxima, asa cum se intampla pana la 30 iunie 2016, cand indemnizatia se raporta la indicele social de referinta si era de cel mult 3.400 de lei.
Shhaideh a mai spus ca analiza va fi terminata in semestrul 2, astfel incat eventualele modificari sa fie luate in calcul pentru constructia bugetului pentru 2018.
De remarcat este faptul ca o noua lege in acest sens nu poate actiona retroactiv (in sensul de a cere banii inapoi celor care au beneficiat de sume mai mari), insa li se poate aplica si celor care au deja in plata o indemnizatie de crestere a copilului. Pentru a se intampla acest lucru este nevoie de o precizare explicita in textul de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sotul si mama. Coasigurati si persoane in intretinereIntrebare: Angajata poate avea 2 coasigurati, mama si sotul care nu au nici un venit si nici terenuri? Am voie concomitent, sa ii trec si in statul de plata ca persoane aflate in intretinere si care modifica deducerea personala a angajatei? Deci cele 2 rude pot figura si ca coasigurat si ca persoana in intretinere in acelasi timp daca au 0 venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Modificare salariu CIM suspendatIntrebare: Daca salariatul este in concediu medical si pe durata concediului medical intervine salariul minim pe economie, cand operez in Revisal salariul minim, respectiv la data incetarii suspendarii contractului sau cu data de 01.01.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<