Ministerul Muncii se pregateste sa modifice din nou indemnizatia de maternitate si concediul de crestere a copilului. Surse din cadrul guvernului au confirmat ca se doreste plafonarea indemnizatiei si cresterea perioadei de acordare.
Vicepremierul Sevil Shhaideh a anuntat ca Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor fac "analize si calcule de impact" pentru o eventuala plafonare a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Oficialul nu a dat detalii despre cat si cum va fi aceasta plafonata, dar a anuntat ca guvernul ia in calcul o posibila prelungire a perioadei de acordare a indemnizatiei, de la 2 ani la 4 ani.
Surse din Guvernul spun ca se doreste ca, in vederea utilizarii eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestatii sociale, sa fie implementata plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins intre 5.000 – 10.000 lei, dar si introducerea cardului social de beneficii.
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este in prezent in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata (mai precis, indemnizatia minima este de 1.235 lei).
Asadar, in prezent legea prevede doar o limită minima a indemnizatiei, nu si o limita maxima, asa cum se intampla pana la 30 iunie 2016, cand indemnizatia se raporta la indicele social de referinta si era de cel mult 3.400 de lei.
Shhaideh a mai spus ca analiza va fi terminata in semestrul 2, astfel incat eventualele modificari sa fie luate in calcul pentru constructia bugetului pentru 2018.
De remarcat este faptul ca o noua lege in acest sens nu poate actiona retroactiv (in sensul de a cere banii inapoi celor care au beneficiat de sume mai mari), insa li se poate aplica si celor care au deja in plata o indemnizatie de crestere a copilului. Pentru a se intampla acest lucru este nevoie de o precizare explicita in textul de lege.
de
Legislatia MunciiRedactia Legislatia Muncii este formata dintr-o echipa de profesionisti cu experienta in domeniul relatiilor de munca si in toate aspectele care tin de modificarile legislative, spetele din practica de zi cu zi si consultanta specializata in acest sens.
Colectivul redactiei este format din oameni pasionati care muncesc necontenit pentru a va aduce informatii proaspete si actualizate in fiecare zi!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajutorul pentru nastere si contributia la pensia facultativa in perioada CCCIntrebare: Societate comerciala A din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va intra in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Locul de munca la sediul clientuluiIntrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<