Statutul profesiei de mediator a fost adoptat in sedinta Consiliului de Mediere in data de 18 iulie 2015.
Acesta este actul care, alaturi de alte documente oficiale, reglementeaza termenii si conditiile in care profesia de mediator poate fi exercitata.
Asa cum bine stim, medierea reprezinta o solutie alternativa prin care disputele se pot solutiona. Medierea este utilizata in vederea restabilirii dialogului, a comunicarii si a echilibrului acolo unde exista conflicte intre doua persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat.
Conform statutului adoptat, profesia de mediator este libera si independenta, exercitata in scopul acordarii de sprijin partilor aflate in orice faza a unui conflict. Mediatorul va detine specializarea corespunzatoare pentru a obtine o solutie recriproc avantajoasa, convenabila, stabilita de comun acord de parti si mediator.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Care sunt conditiile majore pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a deveni mediator:
1. sa detii capacitate deplina de exercitiu
2. sa detii studii superioare
3. sa detii o vechime in munca de minim 3 ani
4. sa fii apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati
5. sa te bucuri de o buna reputatie si sa nu fi fost condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei
6. sa fi absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor si sa fi promovat examenul de evaluare sau un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliu, in conditiile legii si ale Standardului de formare a mediatorului
7. sa fii autorizat ca mediator, in conditiile legii si prezentului statut.
Conform statutului profesiei de mediator, activitatea de mediere propriu-zisa, presupune utilizarea de catre mediator a unor metode si tehnici specifice profesiei, de comunicare si negociere precum si redactarea documentelor specifice procedurii de mediere, transmiterea documentelor catre instanta de judecata, parchet, politie si alte autoritati, conform legii, arhivarea documentelor specifice in cadrul formei de exercitare a profesiei.
Pentru activitatea desfasurata, mediatorul este indreptatit la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu partile, precum si la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
... continuarea materialului pe E-Juridic.ro>>>