Vesti mai putin bune pentru administratorii de bloc care nu detin un certificat de calificare profesionala in acest sens, in contextul in care legea s-a schimbat incepand cu ianuarie 2022.
Concret, administratorii de bloc sunt obligati sa detina un certificat de calificare profesionala daca vor sa-si mai continue activitatea. Acest aspect a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, anul curent.
Mai exact, este vorba despre legea nr. 294/2020, care prevede ca administratorii de bloc trebuie sa detina un certificat prin care pot demonstra ca sunt calificati sa exercite aceasta functie. Legea mentionata prevedea ca pana la data de mai sus administratorii trebuie sa indeplineasca aceasta cerinta.
Initial, termenul limita pentru obtinerea acestei calificari fusese data de 28.09.2019, termen care era prevazut de legea nr.196/2018. Dar, administratorii de bloc au obtinut o amanare a acestui termen in august 2019.
Anterior, administratorii de bloc nu erau nevoiti sa detina un astfel de certificat, dar lucrurile s-au schimbat intre timp, asa ca nu mai este suficient ca acestia sa fie atestati de primaria de care apartin.
Persoanele fizice atestate pentru functia de administrator in conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare, pot indeplini functia de administrator numai daca obtin certificate de calificare profesionala care dovedesc calificarea profesionala pentru a indeplini ocupatia de administrator de bloc.
Conform legii nr. 196/2018 acest certificat de calificare profesionala reprezinta actul care dovedeste calificarea profesionala a persoanelor fizice pentru a indeplini ocupatia de administrator de condominii, in conformitate cu legislatia privind invatamantul superior sau privind formarea profesionala a adultilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<