Consultanta in afaceri | Manager
 

Durata maxima a concediului fara plata

Intrebare:

Care este numarul maxim de zile de concediu fara plata pe care si le poate lua un salariat intr-un an? Exista obligatia suspendarii contractului de munca in cazul in care concediul fara plata depaseste 30 de zile consecutive ?

Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art.148 alin.(1) din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.

Durata concediului fara plata se stabileste, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol,prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contract colectiv de munca aplicabil se intelege:
1) contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate;
2) contractul colectiv de munca incheiat la nivel de ramura, in cazul in care, la nivel de unitate, nu exista contract colectiv de munca;
3) contractul colectiv de munca incheiat la nivel national, in cazul in care, la nivelul ramurii din care face parte unitatea, nu exista contract colectiv de munca.

Contractul colectiv de munca la nivel national stabileste la art. 61 alin. (2) si art. 62 alin.(1) Codul muncii doua cazuri in care salariatii pot beneficia de concediu fara plata reglementand si durata acestora:

1) salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului (art. 61 alin. (2)).
2) in afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata(art. 62. - (1)).

Art. 61 alin. (3) din contractul colectiv de munca la nivel national stabileste dreptul salariatilor la acordarea concediilor fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale fara sa stabileasca o durata minima sau maxima a acestor concedii.

Conform art. 150 alin. (1) din Codul muncii, concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.

Dat fiind importanta formarii profesionale, art. 150 alin. (2) stabileste ca angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, dupa caz, cu acordul reprezentantilor salariatilor si numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.


Diurna legala in Romania si in strainatate
Diurna legala in Romania si in strainatate

Vezi detalii

Cele 19 Acte Normative vitale pentru legislatia muncii
Cele 19 Acte Normative vitale pentru legislatia muncii

Vezi detalii

Legislatia muncii, Salarizare, Contributii
Legislatia muncii, Salarizare, Contributii

Vezi detalii
Salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concediu fara plata in conditiile stabilite de art. 25 din H.G nr. 250/1992 potrivit carora, salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situatii personale:
a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;
b) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
c) prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.
(2) Salariatii au dreptul la concedii fara plata, fara limita prevazuta la alin. (1), in urmatoarele situatii:
a) ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, in perioada indicata in certificatul medical; de acest drept beneficiaza atat mama salariata, cat si tatal salariat, daca mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fara plata;
b) tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate -, in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.
(3) Concedii fara plata pot fi acordate si pentru interese personale, altele decat cele prevazute la alin. (1) si (2), pe durate stabilite prin acordul partilor.

Contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului, daca concediul fara palta este acordat in vederea formarii profesionale, indiferent de durata acestuia. In acest sens art.51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului in cazul concediului pentru formare profesionala.

In alte situatii, concediul fara plata nu reprezinta un caz de suspendare a contractului individual de munca. Insa, efectele concediului fara plata sunt similare cu cele ale unei suspendari a contractului individual de munca, respectiv: salariatul nu presteaza munca iar angajatorul nu plateste salariul.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 17 Septembie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nota: 4.1 din 5 voturi
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (nr comentarii - 9)


23-Mai-2014

Buna ziua!Firma la care am lucrat sapte ani,mi-au impus sa solicit concediu fara plata pe o durata de 30 zile,apoi din nou pe 30 zile iar de maine e posibil sa imi zica sa mai fac pe 30 zile.Este normal?Nu cumva am dreptul la somaj tehnic?sau alte drepturi? Va multumesc anticipat!

26-Feb-2014

buna ziua lucrez in invatamant ca muncitor calificat,si a-s dori sa aflu ca in afara de 30 zile concediu fara salar mai exizta si alte variante,ca a-s dori 1 an,se poate'?. va multumesc'.

14-Ian-2014

Buna ziua. As dori si eu sa ma ajutati cu niste raspunsuri.eu am fost in ingrijire copil 2 ani si nu am solutii pentru a ma intoarce la munca, nu am cu cine lasa copilul. eu vreau sa imi i-au concediu fara plata inca un an. Se poate? este legal? in ce conditii? va multumesc

14-Ian-2014

Buna ziua. As dori si eu sa ma ajutati cu niste raspunsuri.eu am fost in ingrijire copil 2 ani si nu am solutii pentru a ma intoarce la munca, nu am cu cine lasa copilul. eu vreau sa imi i-au concediu fara plata inca un an. Se poate? este legal? in ce conditii? va multumesc

19-Sep-2013

sunt functionar public in cadrul unei primarii si as dorii sa imi iau concediu fara plata 3 ani ,vreau sa stiu condiitile si cum il pot lua va multumesc

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Plata Ore Suplimentare - Liber Platit?Intrebare: Buna ziua. Am o situatie neobisnuita: un salariat a lucrat intr-o sambata 8h. I-am platit orele + spor de weekend. Ar mai trebui sa primeasca si liber (2 zile consecutive) in saptamana urmatoare? Ideea e ca daca i-am platit orele trebuie sa mai primeasca si zilele libere? Multumesc.
 

Raspuns: Daca programul de lucru este organizat in asa fel ca zilele de repaus saptamanal sa se acorda si in... citeste tot raspunsul aici


 

eNews Legislatia Muncii


Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"