Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Durata maxima a concediului fara plata


Intrebare:

Care este numarul maxim de zile de concediu fara plata pe care si le poate lua un salariat intr-un an? Exista obligatia suspendarii contractului de munca in cazul in care concediul fara plata depaseste 30 de zile consecutive ?

Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art.148 alin.(1) din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.

Durata concediului fara plata se stabileste, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol,  prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contract colectiv de munca aplicabil se intelege:
1) contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate;
2) contractul colectiv de munca incheiat la nivel de ramura, in cazul in care, la nivel de unitate, nu exista contract colectiv de munca
3) contractul colectiv de munca incheiat la nivel national, in cazul in care, la nivelul ramurii din care face parte unitatea, nu exista contract colectiv de munca

Contractul colectiv de munca la nivel national stabileste la art. 61 alin. (2) si art. 62 alin.(1) doua cazuri in care salariatii pot beneficia de concediu fara plata reglementand si durata acestora:

1) salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului (art. 61 alin. (2)).
2) in afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata(art. 62. - (1)).

Art. 61 alin. (3) din contractul colectiv de munca la nivel national stabileste dreptul salariatilor la acordarea concediilor fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale fara sa stabileasca o durata minima sau maxima a acestor concedii

Conform art. 150 alin. (1) din Codul muncii, concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.

Dat fiind importanta formarii profesionale, art. 150 alin. (2) stabileste ca angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, dupa caz, cu acordul reprezentantilor salariatilor si numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concediu fara plata in conditiile stabilite de art. 25 din H.G nr. 250/1992 potrivit carora, salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situatii personale:
a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;
b) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
c) prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.
(2) Salariatii au dreptul la concedii fara plata, fara limita prevazuta la alin. (1), in urmatoarele situatii:
a) ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, in perioada indicata in certificatul medical; de acest drept beneficiaza atat mama salariata, cat si tatal salariat, daca mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fara plata
b) tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate -, in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.
(3) Concedii fara plata pot fi acordate si pentru interese personale, altele decat cele prevazute la alin. (1) si (2), pe durate stabilite prin acordul partilor.

Contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului, daca concediul fara palta este acordat in vederea formarii profesionale, indiferent de durata acestuia. In acest sens art.51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului in cazul concediului pentru formare profesionala.

In alte situatii, concediul fara plata nu reprezinta un caz de suspendare a contractului individual de munca. Insa, efectele concediului fara plata sunt similare cu cele ale unei suspendari a contractului individual de munca, respectiv: salariatul nu presteaza munca iar angajatorul nu plateste salariul.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: -

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Concediu De Odihna (program 12/24)

Intrebare: Buna ziua . Intrebarea mea este urmatoarea: Daca lucrez in program 12 /24 (full time),e normal ca la 2 zile de concediu sa-mi opreasca 3(la fel si bonurile)?? Multumesc.

Raspuns: Nu este legal sa vi se treaca un numar de zike de concediu mai mare decat cel solicitat de dvs in sc... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareComentarii articol
Postat de: zo*****
  buna ziua lucrez in invatamant ca muncitor calificat,si a-s dori sa aflu ca in afara de 30 zile concediu fara salar mai exizta si alte variante,ca a-s dori 1 an,se poate'?. va multumesc'.
Data adaugarii: 26-Feb-2014

Postat de: se*****
  Buna ziua. As dori si eu sa ma ajutati cu niste raspunsuri.eu am fost in ingrijire copil 2 ani si nu am solutii pentru a ma intoarce la munca, nu am cu cine lasa copilul. eu vreau sa imi i-au concediu fara plata inca un an. Se poate? este legal? in ce conditii? va multumesc
Data adaugarii: 14-Ian-2014

Postat de: se*****
  Buna ziua. As dori si eu sa ma ajutati cu niste raspunsuri.eu am fost in ingrijire copil 2 ani si nu am solutii pentru a ma intoarce la munca, nu am cu cine lasa copilul. eu vreau sa imi i-au concediu fara plata inca un an. Se poate? este legal? in ce conditii? va multumesc
Data adaugarii: 14-Ian-2014

Postat de: cr*****
  sunt functionar public in cadrul unei primarii si as dorii sa imi iau concediu fara plata 3 ani ,vreau sa stiu condiitile si cum il pot lua va multumesc
Data adaugarii: 19-Sep-2013

Postat de: ga*****
  Buna ziua,lucrez in sistem bugetar,personal auxiliar la gradinita, am beneficiat de concediu fara salar un an de zile ,mai am dreptul inca un an de zile concediu fara salar daca conducerea gradinitii nu accepta?
Data adaugarii: 02-Sep-2013

Postat de: cc*****
  Buna, am si eu o intrebare legata de concediul fara plata: as dori sa imi iau un asemenea concediu timp de 20 de zile lucratoare, pt a ma pregati pt studii de master in afara tarii. Eu lucrez in mediul privat, iar, in acest caz, daca sefii mei nu sunt de acord, au dreptul sa imi refuze acest concediu? Sau ma pot concedia ? Va multumesc anticipat pt raspuns!
Data adaugarii: 27-Ian-2013

Postat de: me*****
  Ciudat...,eu lucrez in cadrul unei firme de paza din Craiova si,in dimineata zilei de astazi am aflat ca in noaptea precedenta am lucrat ultima tura de noapte turele erau compuse din 14 ore,24 ore,36 ore,48 ore,si ca obiectivul in care am lucrat ca agent de paza pana azi dimineata,sisteaza lucrarile pana in luna martie 2013.Am fost chemat la birourile firmei de paza in cdrul careia lucrez,si acolo,mi s-a spus sa scriu asa: "Domnule Director,subsemnatul....,va rog sa-mi aprobati concediu fara plata in perioada 05 martie 2012 - 05 martie 2013 din motive personale". Va pot spune ca am inceput sa intreb de ce mi se dicteaza sa scriu asa ceva ,pentru ca eu nu am nevoie de asa ceva si trebuie ca angajatorul sa-mi asigure un loc de munca! Atunci,am fost luat in zeflemea in genul : "Ne spui tu cum este legea?" "Daca nu-ti convine,da-ti demisia!" Va dati seama ca nu as fi avut nevoie de asa ceva avand in vedere ca vine perioada de iarna. Au fost nenumarate controale din cadrul ITM-Dolj,la firma aceasta de paza,insa,se pare ca sunt "cunostinte" foarte vechi care,nu iau in serios sistemul si modul de lucru al agentilor de paza in obiective,asta vis-a-vis de orele lucrate in continuu 14,24,36,48 ore avand in vedere faptul ca din luna mai 2011 a fost desfiintat sistemul de lucru la program de 24 ore,sa nu mai vorbim de celelalte! Cu respect!
Data adaugarii: 05-Dec-2012

Postat de: mi*****
  Buna ziua ,va rog ajutati-ma cu un raspuns.lucrez de aproximativ 3 luni in croitorie si neavand de lucru o luna intreaga patronul firmei ne obliga sa facem cerere de concediu fara plata,nepremind salariu pe aceste zile ,aproximativ 7 zile pe luna.Cat timp mai poate sa ne oblige sa facem asta?
Data adaugarii: 11-Oct-2011Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA concediu, concediu fara plata, contract de munca:ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA concediu, concediu fara plata, contract de munca: