Poprirea pe salariu in cazul unui salariat

poprire pe salariupoprire salariu angajatoripoprire salariu 2024
Poprirea pe salariu in cazul unui salariat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Poprirea din salariu reprezinta o notiune reglementata prin Codul Muncii si Codul de procedura civila. Nu este un subiect placut, insa este necesar sa il intelegem pentru ca mai devreme sau mai tarziu, in numeroase companii vor exista situatii cu privire la popriri, retineri din salariu sau note de constatare a prejudiciilor provocate de salariati.

Cum le facem fata? Cum tratam situatiile mai complexe, in care exista concurs de popriri? Cum se recupereaza prejudiciile? Care sunt pasii pentru a recupera prejudiul provocat de la un salariat daca se solutioneaza situatia pe cale amiabila?

Discutam in mod concret despre popriri ca fiind retineri din salariu conditionate prin anumite reguli legislative deosebit de clare.

Sa tinem cont de faptul ca poprirea reprezinta unul dintre mijloacele procesuale prin care se poate solicita si realiza urmarirea silita in situatia in care debitorul nu isi executa obligatia de bunavoie.


Calculeaza-ti singur salariul brut/net in 2024! Click aici pentru calculator salariu >>


 

Poprirea in 2024 se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit.

 
Retineti ca, potrivit Codului de procedura civila, in cazul popririi pe conturile unei persoane fizice sau juridice, competenta apartine executorului judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel de la domiciliul sau sediul debitorului ori, dupa caz, de la sediul principal sau, dupa caz, de la sediile secundare ale institutiei de credit unde debitorul si-a deschis contul. Daca debitorul are mai multe conturi deschise, competenta pentru infiintarea popririi asupra tuturor conturilor apartine executorului judecatoresc de la oricare dintre locurile unde acestea au fost deschise.

Popririle din Salariu – noul Ghid Practic  
 
Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor
 
Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat
 
Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, detalii aici >>>
 
 
Poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 781 alin. (1), impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii. 
 
ATENTIE! Despre masura luata va fi instiintat si debitorul, caruia i se va comunica, in copie, adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa, in copie certificata, incheierea de incuviintare a executarii si titlul executoriu, in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate.
 
Sunt supuse urmaririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului ori detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. De asemenea (...) pot fi poprite si bunurile mobile corporale ale debitorului detinute de un tert in numele sau. In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare.
 
Conform art. 786 – Codul de procedura civila:
 
(1) Poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat. In aceste cazuri, tertul poprit va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului de asigurari sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.
 
(2) Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului, creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. (1).
 

VENITURI CARE NU POT FI POPRITE

 
Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
 
a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege și asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
 
b) sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale și internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
 
c) sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi. Atunci cand asupra aceluiași cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.
 
Atentie! Se aplica art. 729 din Codul de procedura civila pentru urmatoarele tipuri de venituri care, de asemenea, NU pot fi poprite:
 
7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diunrele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii. 
 

LIMITELE pana la care pot fi poprire veniturile:

 
  • pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
  • pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
     
Retineti ca, in situatia in care exista mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
 

CUM PUTETI CONTESTA/ATACA POPRIREA ASUPRA SALARIULUI?
 

Aveti 3 posibilitati la dispozitie, potrivit legii:
 
 - contestatia la executare prin instanta de judecata (in termen de 15 zile de la data cand s-a primit comunicarea/instiintarea privind poprirea)
 
- actiune in instanta privind perimarea executarii silite (doar instanta de executare poate constatat perimarea)
 
- actiune in instanta pentru anularea clauzelor abuzive 
 
ATENTIE
 
In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare, cu respectarea limitelor prevazute la art. 729, daca este cazul.
 
Poprirea se poate infiinta si asupra sumelor sau bunurilor mobile incorporale pe care creditorul le datoreaza debitorului, daca ambele creante sunt certe si lichide.
 
Se va putea popri si creanta cu termen ori sub conditie. In acest caz, poprirea nu va putea fi executata decat dupa ajungerea la termen ori de la data indeplinirii conditiei.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
poprire pe salariupoprire salariu angajatoripoprire salariu 2024

Data aparitiei: 14 Martie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Poprirea pe salariu in cazul unui salariat Nota: 4 din 5 - 215 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Poprirea pe salariu in cazul unui salariat

Mai multe articole despre poprire salariu 2024
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
[x]