legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Care e numarul maxim legal de ore de munca intr-o luna?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
04 Februarie 2025
04 Februarie 2025
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Care e numarul maxim legal de ore de munca intr-o luna?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Durata maxima legala a timpului de munca este stabilita in Codul Muncii si are rolul de a proteja angajatii, pe de o parte ajutandu-i sa pastreze un echilibru intre viata profesionala si cea personala, iar pe de alta parte asigurandu-le acestora sanatatea si siguranta la locul de munca. 

Angajatii trebuie sa stie cate ore pot lucra pe zi in mod legal, care este numarul maxim de ore suplimentare sau ce alte exceptii sunt permise de lege. In acest articol vom analiza numarul maxim de ore de munca admis si ce prevede legislatia in cazul depasirii limitelor impuse.

Timpul de munca si ce prevede Codul Muncii despre cate ore se lucreaza pe luna

Timpul de munca pentru salariatii angajati cu norma intreaga este reglementat in Codul Muncii (art. 112) si este in prezent de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. La aceasta durata legala se pot adauga ore suplimentare, insa fara a depasi 48 de ore pe saptamana (art. 114).

Prin urmare, durata maxima legala a timpului de munca este de 48 de ore pe saptamana, incluzand si orele suplimentare.

Legislatia permite, prin exceptie, ca aceasta durata sa fie depasita, insa doar daca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni, nu depaseste 48 de ore pe saptamana.

De asemenea, pentru anumite activitati sau profesii, contractele colective de munca pot stabili perioade de referinta mai mari, dar fara a depasi 6 luni. In cazuri justificate, din motive obiective, tehnice sau organizationale, durata acestei perioade poate fi extinsa prin contractele colective de munca pana la 12 luni, cu respectarea reglementarilor privind sanatatea si securitatea in munca.

La calculul perioadelor de referinta nu sunt incluse concediul de odihna anual si perioadele in care contractul de munca este suspendat.

Angajatorul este obligat sa inregistreze zilnic orele de munca efectuate de fiecare salariat, precizand ora de inceput si de sfarsit a programului de lucru. Aceasta evidenta (fisa de pontaj) trebuie pastrata la locul de munca si prezentata inspectorilor de munca ori de cate ori este solicitata pentru control. 

Cate ore lucreaza in mod normal/maxim pe luna minorii

Pentru tinerii sub 18 ani exista reguli specifice cu privire la durata maxima de munca.

Astfel, conform art. 112 alin (2) din Codul Muncii, minorii nu pot lucra mai mult de 6 ore/zi si 30 de ore/saptamana. Mai mult decat atat, legislatia prevede in mod expres faptul ca tinerii nu pot presta ore suplimentare si nici ore de noapte. 

Numarul maxim de ore lucrate pe luna pentru cumul de functii

Un salariat poate avea cumul de functii la acelasi angajator sau la mai multi angajatori , insa cu respectarea timpului maxim de lucru de 48 de ore pe saptamana. Totodata, in cazul mai multor contracte de munca, orele efective de munca nu trebuie sa se suprapuna, prin urmare, trebuie specificat clar in ambele contracte intervalul de munca la fiecare angajator. 

Atentie, totusi! Specialistii in legislatia muncii spun ca, in situatia cumulului la acelasi angajator, desi legislatia nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca, unele inspectorate teritoriale de munca considera o incalcare a art. 115 alin. (2) din Codul Muncii.

Astfel, potrivit art. 115 alin. (2) din Codul muncii, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Prin urmare, pentru respectarea acestei conditii legislative, programul zilnic de lucru nu poate depasi 11 ore/zi la acelasi angajator. Acest lucru inseamna ca, in cazul cumulului la acelasi angajator, daca un contract va fi incheiat pentru norma intreaga, 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, celalalt contract sa fie incheiat pentru timp partial de maximum 3 ore pe zi si 15 ore pe saptamana. 

In concluzie, specialistii recomanda ca derularea cumulului la acelasi angajator sa se realizeze cu prudenta, cu incadrarea in numarul de maximum de 11 ore/zi, pentru a evita eventualele sanctiuni aplicate de Inspectia Muncii. 

Durata redusa a timpului de munca

Conform art. 115 din Codul Muncii, pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se permite negocierea unei durate reduse a timpului de munca (durata mai mica de 8 ore). Aceasta durata se poate stabili prin negocieri colective , individuale ori prin acte normative specifice.

Alte situatii in care se accepta durata mai mica de 8 ore pe zi este in cazul contractelor de munca cu timp partial sau la cerere, pentru anumite categorii de angajati.

Printre cei care beneficiaza de o durata redusa de munca se numara:

  • Tinerii sub 18 ani – Pot lucra maximum 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana.
  • Persoanele cu dizabilitati – In functie de gradul de handicap, programul de lucru poate fi redus conform recomandarilor medicale.
  • Salariatii care lucreaza in conditii deosebite (ex. munca in medii toxice, subterane, radiatii periculoase) – Pot beneficia de program redus, stabilit prin contractele colective de munca sau prin reglementari specifice.
  • Femeile insarcinate sau care alapteaza – Pot solicita reducerea timpului de munca, conform recomandarilor medicale.
  • Parintii copiilor cu handicap grav -  Parintii sau persoanele care au in intretinere un copil cu dizabilitate (grava sau accentuata) pot beneficia de un program de lucru redus la 4 ore 

In toate aceste cazuri, reducerea timpului de munca trebuie sa fie justificata prin documente medicale sau reglementari legale specifice.

De asemenea, conform art. 52 alin 3 din Codul Muncii, in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]