Venituri permise in concediul de crestere copil - ce prevede OUG 111/2010
Potrivit art. 16 alin. (3) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 8 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
Indemnizatia minima reprezinta suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta.
Indicatorul social de referinta = 660 lei
Indemnizatia minima = 660 x 2,5 = 1650 lei
1.650 x 8 = 13.200 lei
Cine beneficiaza de indemnizatia de crestere copil in 2025?
Oricare dintre parintii firesti ai copilului;
Persoana care a adoptat copilul;

Concedierea perfect legala

Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei...mai multe despre cine are dreptul la indemnizatie, termenul de depunere al dosarului, acte necesare, etc poti citi AICI.
Venituri in CCC - CIM cu timp partial
Pentru a fi mai relevanti, am ales drept punct de plecare un studiu de caz realizat de expertii de la PortalCodulMuncii:
"O persoana in concediu crestere copil, functie de baza educatoare, poate lucra part time cu 2 ore pentru o societate de transport ca manager de transport?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 9^2 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2011:
Art. 9^2
(1) Pe perioada concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, fiecare dintre persoanele indreptatite poate realiza venituri supuse impozitului in baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.
(2) In aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, veniturile pot fi realizate, dupa cum urmeaza:
a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;
b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului;
c) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;
d) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-c).
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
Astfel, suma de 11.960 lei este o suma neta ce poate fi realizata intr-un an calendaristic conform prevederilor din Normele metodologice mai sus citate in functie de data la care persoana a inceput/incetat concediul pentru cresterea copilului. Daca persoana intra in timpul anului 2024 in concediul pentru cresterea copilului, suma de 13.200 lei poate fi realizata intre data intrarii in concediul pentru cresterea copilului si 31 decembrie 2025.
Daca persoana se afla in concediul pentru cresterea copilului la data de 01 ianuarie 2024 suma de 13.200 lei poate fi realizata in perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2025.
Nu se intelege din reglementarile citate ca se ia proportional cu perioada in care se realizeaza venituri.
Din punctul nostru de vedere suma de 13.200 lei net se poate realiza intr-o singura luna sau in mai multe luni conform celor de mai sus.
Interpretarea pe care am dat-o legislatiei este intemeiata pe reglementarile de mai sus. Intotdeauna pot exista si alte interpretari date de autoritati, instante de judecata, etc. Aveti posibilitatea sa solicitati punctul de vedere al AJPIS, Ministerul Muncii, etc.
Un raspuns oferit in aprilie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.