S-a modificat Legea privind drepturile copilului | Exercitarea autoritatii parintesti

protectia si promovarea drepturilor copiluluiprevenirea si combaterea fenomenului violenteiexercitarea autoritati parintesti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei

Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta din 27 noiembrie 2012, proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei in familie, initiate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Ministerul Muncii a initiat modificarea si completarea actualului cadru normativ privind protectia si promovarea drepturilor copilului pornind de la experienta acumulata in procesul de implementare a prevederilor Legii nr. 272/2004, dar si ca o consecinta a diversificarii situatiilor ce presupun respectarea anumitor drepturi ale copilului.

Proiectul de lege aprobat asigura o mai buna reglementare a domeniului protectiei si promovarii drepturilor copilului si o mai buna responsabilizare a parintilor sau reprezentantilor legali in indeplinirea obligatiilor ce le revin in asigurarea cresterii si ingrijirii adecvate a copilului, dar si a autoritatilor sau institutiilor competente, prin introducerea de sanctiuni in sarcina acestora.

Prin aprobarea acestui proiect, a fost creata baza legala necesara elaborarii ulterioare a unor acte normative subsecvente, care vor reglementa o serie de aspecte de actualitate in acest domeniu de activitate, cum ar fi situatia copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, situatia copiilor parasiti in unitatile sanitare.

Sunt introduse reglementari speciale referitoare la situatiile in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, in conditiile noului Cod Civil. Clarificarea aspectelor referitoare la mentinerea relatiilor personale ale copilului cu parintele la care nu locuieste in mod statornic, introducerea elementelor ce pot fi avute in vedere de catre instanta la stabilirea locuintei minorului, luarea deciziilor referitoare la copil in situatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca sunt cateva exemple in acest sens.

Pornind de la elementele de noutate introduse in legea nr. Legii nr. 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a fost aprobata Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei in familie si Planul operational pentru implementarea acesteia.

Prin aprobarea Strategiei sunt create premisele necesare unei colaborari mai clare si mai stranse intre autoritatile administrative cu competente in materie si societatea civila in ceea ce priveste implementarea politicilor in domeniu.

Principale obiective ale Strategiei se refera la asigurarea implementarii unitare a legislatiei prin adoptarea legislatiei secundare, intarirea capacitatii institutionale a autoritatilor administratiei publice centrale si locale de gestionare a violentei in familie, corelata cu violenta asupra copilului, crearea unui sistem informational integrat de inregistrare, raportare si management al cazurilor de violenta in familie si violenta asupra copilului la nivel national.

Multumim pe aceasta cale tuturor partenerilor institutionali ai Ministerului, Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, ministere, autoritati ale administratiei publice locale, structuri asociative, sindicate si nu in ultimul rand organismelor non-guvernamentale care activeaza in domeniul protectiei copilului si al violentei in familie, a caror implicare activa in procesul de elaborare a acestor doua documente cadru reprezinta un model exemplar de colaborare intre autoritatile administratiei publice si societatea civila.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia si promovarea drepturilor copiluluiprevenirea si combaterea fenomenului violenteiexercitarea autoritati parintesti

Data aparitiei: 30 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

S-a modificat Legea privind drepturile copilului | Exercitarea autoritatii parintesti Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]