Viza de control financiar preventiv. Conditii

07 Septembrie 2012
07 Septembrie 2012
OUG 119/1999control financiar preventivviza de control
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unei societati comerciale cu capital integral de stat. Societatea are organizat CFP conform OG 119/1999. Conform art.9 alin.(5) din OG directorul a desemnat in scris pe contabilul sef sa efectueze CFP.

Unele contracte in care societatea  este prestator de servicii catre un tert sunt semnate de catre Contabilul Sef, fara a fi aplicat sigiliul personal.

Organul de control verifica aceste contracte si intocmeste un proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor in care constata ca "nu a fost efectuat CFP in conformitate cu art. 9 alin. 5 din OG 119/1999" si in plus amendeaza societatea noastra cu 2000 lei in baza art. 27 litera C din OG 119/1999.

Vom vedea astfel in ce masura semnarea contractelor de catre contabilul sef (desemnat in scris de director sa efectueze CFP) fara a aplica sigiliul personal, constituie o contraventie amendabila, sau este o chestiune de forma si nu de fond care putea fi rezolvata chiar in timpul controlului.


Raspuns:



Conform art. 10 alin. (2) din OUG 119/1999 privind controlul intern/managerial si controlul financiar preventive, viza de control financiar preventiv propriu se exercita prin semnatura persoanelor in drept, competente in acest sens potrivit prezentei ordonante, si prin aplicarea de catre acestea a sigiliului personal.

Asadar, actul normativ stabileste  ca viza de control financiar  se exercita cumulativ prin:

- semnatura persoanelor in drept, competente;
 si
- prin aplicarea de catre acestea a sigiliului personal.

In consecinta din perspectiva OUG 119/1999 viza de control financiar preventiv consta in realizarea celor doua operatiuni, semnatura persoanelor in drept si aplicarea de catre acestea a sigiliului personal.

Faptul ca una dintre cele doua operatiuni nu a fost indeplinita echivaleaza, in opinia noastra, cu lipsa vizei iar potrivit art. 27 lit. c) din OUG 119/1999 prezentarea spre aprobare ordonatorului de credite a proiectelor de operatiuni fara viza de control financiar preventiv constituie contraventie.
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]