Fundatiile urmaresc obiective care aduc beneficii publicului larg. Activitatile lor se concentreaza asupra unor domenii care sunt importante pentru economia si pentru cetatenii europeni, de exemplu serviciile sociale si de sanatate, incurajarea cercetarii si promovarea culturii. in acest scop, ele acorda subventii si deruleaza proiecte. Totusi, activitatile transfrontaliere ale fundatiilor sunt adesea costisitoare si dificil de realizat din cauza diferentelor dintre legislatiile nationale si a obstacolelor inerente acestora. De exemplu, atunci cand decid sa-si desfasoare activitatea in strainatate, fundatiile trebuie adesea sa-si cheltuiasca o parte din resurse pentru consiliere juridica si pentru indeplinirea cerintelor juridice si administrative prevazute de diferitele legislatii nationale din UE, ceea ce reduce cuantumul fondurilor de care dispun pentru realizarea de activitati in beneficiul publicului larg si le poate determina sa-si intrerupa activitatea.
Pentru a facilita sprijinirea de catre fundatii a cauzelor de interes public in intreaga UE, Comisia a prezentat o propunere privind un statut al fundatiei europene.
Comisarul responsabil cu piata interna, Michel Barnier, a declarat: "Trebuie sa sprijinim si sa incurajam munca pretioasa realizata de fundatii in interesul cetatenilor europeni. in special, trebuie sa eliminam obstacolele care le impiedica sa-si desfasoare activitatea la nivel transfrontalier in domenii precum cercetarea, sanatatea sau cultura. Introducerea unui statut european va reduce costurile si gradul de incertitudine si, in plus, va permite fundatiilor sa beneficieze de mai multa vizibilitate pentru promovarea activitatilor lor si pentru atragerea mai multor fonduri, gratie unei etichete europene."
Propunerea are ca scop crearea unei forme juridice europene unice - "fundatia europeana" (FE) - care, in esenta, ar urma sa fie aceeasi in toate statele membre si ar coexista cu fundatiile nationale. Obtinerea statutului de fundatie europeana ar avea un caracter pe deplin voluntar.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Domeniu de aplicare: Statutul se concentreaza asupra fundatiilor de interes public, care reprezinta majoritatea in acest sector, fiind prezente si recunoscute in toate statele membre.
Principalele cerinte privind FE: Statutul prevede principalele cerinte privind fundatia europeana. De exemplu, fiecare FE ar trebui sa demonstreze ca urmareste interesul public, ca are o dimensiune transfrontaliera si ca poseda un patrimoniu initial minim in valoare de 25 000 EUR.
Cum pot fi constituite fundatiile europene: Fundatia europeana poate fi constituita pornind de la zero, prin convertirea unei fundatii nationale in fundatie europeana sau prin fuzionarea unor fundatii nationale. FE dobandeste personalitate juridica la data inregistrarii intr-un stat membru.
Avantajele fundatiei europene:
Reducerea costurilor si a gradului de incertitudine: Fundatiile europene vor avea personalitate si capacitate juridica in toate statele membre. Noul statut le va permite sa realizeze activitati si sa canalizeze fonduri pe teritoriul UE intr-un mod mai simplu si mai putin costisitor, in temeiul unor norme similare, aplicabile in intreaga UE.
Eticheta europeana: Statutul le-ar oferi FE o eticheta si o imagine europene, datorita carora ele ar deveni recunoscute si fiabile si, prin urmare, ar incuraja atat activitatile transfrontaliere ale fundatiilor, cat si donatiile transfrontaliere.
Regimul fiscal: Fundatiile europene vor beneficia de acelasi regim fiscal ca si fundatiile nationale. Donatorii care sprijina fundatiile europene se vor bucura de aceleasi avantaje fiscale ca si cei care fac donatii fundatiilor stabilite in propriul lor stat membru. in ambele cazuri, statele membre ar trebui sa considere FE ca fiind echivalente cu fundatiile de interes public create in temeiul propriilor legislatii nationale.
Sursa: Comisia Europeana