Intrebare:
Situatia supusa analizei: o persoana fizica a fost admisa la un concurs in vederea angajarii in institutie, dar nu a fost angajata ca urmare a unor schimbari organizatorice, fapt pentru care, actioneaza institutia in instanta si, prin hotarare judecatoreasca definitiva, obtine: - plata drepturilor salariale pe perioada care s-a scurs de la data la care trebuia facuta angajarea si pana la data hotararii, un an si sase luni; - angajarea intr-un post corespunzator in cadrul institutiei.
Persoana in cauza refuza postul care i se ofera de catre institutie si primeste drepturile salariale pentru perioada precizata.
Ne adresam d-voastra cu rugamintea de a ne preciza urmatoarele:
Care sunt obligatiile institutiei cu privire la contributiile ce trebuie retinute si virate din suma stabilita de instanta acordata pentru perioada de un an si sase luni; perioada pentru care s-au platit drepturile salariale reprezinta stagiu de cotizare si daca da, cui revine obligatia de a opera inregistrarea in carnetul de munca.
Raspuns:
Temeiul legal al obligatiei angajatorului de a vira in mod retroactiv contributiile obligatorii si impozitul pe venitul salarial in cazul angajatului reintegrat in munca beneficiar al unei hotarari judecatoresti definitive si executorii de drept, rezida din dispozitiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, care obliga angajatorul a carui decizie privind concedierea angajatului a fost anulata in instanta, de a plati salariatului cu titlu de despagubire, o suma egala cu salariul de care ar fi beneficiat salariatul in intervalul de timp respectiv, si in plus, de a acorda salariatului toate celelalte drepturi de natura patrimoniala de care a fost privat in intervalul de timp in care decizia de concediere si-a produs efectele.
Prin analogie, in situatia descrisa de dvs, instanta a considerat faptul ca refuzul angajatorului de incadrare in munca a unei persoane admisa la concursul de angajare este lovit de nulitate relativa, si pe cale de consecinta a pronuntat o hotarare judecatoreasca prin care va obliga la plata unei despagubiri civile egala cu venitul salarial de care a fost privat salariatul in intervalul de timp curs de la momentul refuzului angajarii si pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive si totodata celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Ar fi fost recomandabil sa ne transmiteti in copie dispozitivul hotararii judecatoresti, insa de regula, in continutul acestuia nu se specifica in mod expres obligatia angajatorului de a vira in mod retroactiv contributiile sociale obligatorii, ci numai obligatia acestuia de plata a tuturor drepturilor de care ar fi beneficiat salariatul, daca ar fi desfasurat activitatea in perioada respectiva – aici fiind incluse si contributiile sociale obligatorii care dau dreptul salariatului sa beneficieze de prestatii sociale.
Ghidul HR-istului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
250 Modele Fise de Post
In legatura cu inscrierea in carnetul de munca a incadrarii retroactive a salariatului prin sentinta instantei de judecata, Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de munca, nu contine o reglementare expresa a acestei situatii, pe cale de consecinta, dupa ce ati achitat salariatului drepturile salariale restante si ati virat impozitul pe venitul salarial si contributiile obligatorii pe calea unor declaratii rectificative, puteti inscrie ca temei al incadrarii in munca, hotararea judecatoreasca, de la data prevazuta in cuprinsul acesteia – obligatia de completare a carnetului de munca fiind in sarcina angajatorului, daca acesta asigura completarea carnetelor de munca potrivit art. 10 din Legea nr. 130/1999 privind protectia angajatilor, cu modificarile si completarile ulterioare