Pe de o parte, o veste buna, majorarea salariului minim poate sa aiba efecte negative in cazul unor angajati si sa duca la concedieri masive intreprinse de unele companii pentru care aceasta majorare va duce in mod cert la cresterea semnificativa a cheltuielilor cu personalului.
Companiile mari ar putea astfel efectua reduceri de personal, asa cum arata un sondaj intocmit de IMM Romania prin intermediul portalului Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Astfel, trei sferturi dintre intreprinzatori au declarat ca aceasta masura de crestere a salariului minim de la 670 lei la 700 lei ii afecteaza, cei mai multi dintre acestia (57,5%) amintind de cresterea cheltuielilor cu salariile. 12,5% dintre repondenti au declarat ca vor fi nevoiti sa treaca si la concedierea unor angajati.
In 2011, din esantionul de repondeti la consultarea lansata de IMM Romania, 77,5 % au avut un salariul minim mai mic de 700 lei, iar dintre acestia 62,5% aveau trecut pe cartea de munca salariul minim pe economie de 670 lei.
Firmele sunt reticente la majorarea salariilor in 2012, majoritatea (52,5%) invocand nivelul foarte ridicat al contributiilor sociale, 25% isi motiveaza retinerea prin contextul economic dificil creat de criza, iar 20% dau vina pe lipsa comenzilor.