Cooperarea dintre serviciile publice de ocupare din Romania reprezinta un prim pas important pentru realizarea unui Acord de securitate sociala intre cele doua tari, considera ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, care s-a intalnit, in data de 31 iulie, cu ambasadorul Japoniei in Romania, Takashi Katae.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), postat pe pagina de Facebook a institutiei, discutiile dintre Simona Bucura-Oprescu si Takashi Katae au vizat cooperarea in domeniul protectiei drepturilor angajatilor din cele doua tari, stimularea ocuparii tinerilor pe piata muncii, precum si masuri de imbunatatire a competentelor angajatilor si dobandirea altora noi in contextul tranzitiei digitale si verzi.
"Avem toata deschiderea pentru o cooperare benefica ambelor tari, astfel incat drepturile angajatilor sa fie protejate si recunoscute. Ne dorim sa invatam din bunele practici din Japonia, precum si sa sprijinim cresterea investitiilor nipone in Romania. Intalnirea de astazi este un bun inceput pentru o cooperare in domeniul muncii si securitatii sociale pe care o putem face excelenta impreuna. In acest sens ne dorim sa demaram procedurile necesare pentru realizarea unui Acord de securitate sociala intre cele doua tari. Cooperarea dintre serviciile publice de ocupare din Romania si Japonia reprezinta, in acest sens, un prim pas important", a declarat Bucura-Oprescu, citata in comunicat.
Intalnirea de miercuri a vizat punerea in practica in domeniul muncii si securitatii sociale a prevederilor Parteneriatului Strategic dintre Romania si Japonia, semnat la 7 martie 2023. Parteneriatul bilateral se concretizeaza prin cooperarea dintre cele doua tari in trei domenii principale: dialog politico-securitar, cooperare economica, schimburi culturale, stiintifice, tehnologice, dar si in domeniile cercetare si dezvoltare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Acordare tichete de masa. ConditiiIntrebare: Suntem o pizzerie-restaurant cu peste 100 de angajati. Avem personal cu norma intreaga si cu timp partial, in ambele cazuri cu o repartizare inegala a numarului de ore de lucru /zi. In contractul de munca avem pentru toti angajatii formularea urmatoare : Acordarea tichetelor de masa, anume un tichet la una zi lucratoare(exceptie in zilele de concediu medical, concediu de odihna, zile invoite). Ne intereseaza mai multe aspecte legate de acordarea tichetelor de masa. - Se pot acorda tichete de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in zi de sarbatore legala nu este munca suplimentaraIntrebare: Angajatii au semnat un acord de efectuare ore suplimentare in data de 24.01.2025 (8 ore suplimentare), iar in data de 24.01.2025 nu s-au prezentat la munca. Poate fi considerata, in virtutea acordului pe care si l-au dat pentru orele suplimentare ziua de 24.01.2025 ca absenta nemotivata si demarata o cercetare disciplinara pentru a fi sanctionati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<