Va informam ca un numar de 2.308 societati cu capital strain au fost infiintate in Romania in primele patru luni din 2024, in crestere cu 0,9% comparativ cu perioada similara din 2023.
Aceste date au fost centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), potrivit
Agerpres.
Cele 2.308 de societati noi aveau un capital social subscris in suma totala de peste 12,4 milioane de dolari, in crestere cu 46,4% fata de capitalul subscris al firmelor inmatriculate in ianuarie - aprilie 2023, de 8,47 milioane de dolari.
In aprilie 2024, au fost inmatriculate 633 societati cu participare straina (+32,7% fata de aceeasi luna din 2023), cu un capital subscris de 2,17 milioane lei (+37,8%). In functie de domeniile de activitate, cele mai multe inmatriculari au fost inregistrate in comertul cu ridicata si amanuntul, repararea auto si moto (35,23% din total), activitati profesionale, administrative, stiintifice si tehnice (17,06% din total) si transport, depozitare si comunicatii (15,32%).
In aprilie 2024, in Romania existau 253.534 de societati cu participare straina la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la peste 70,58 miliarde de dolari.
Cel mai mare numar de societati cu participare straina era cu investitori din Italia, respectiv 53.077 (capital subscris de aproximativ 3,37 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social apartine firmelor olandeze, respectiv 13,063 miliarde de dolari, in 6.146 de firme, concluzioneaza ONRC.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata salariului in acord. Normarea muncii. Munca suplimentaraIntrebare: Suntem o societate de productie, si dorim sa trecem la plata salariului in acord pentru salariatii din departamentul de productie. Se poate stabili acest tip de plata doar pentru un singur departament, sau trebuie pentru toate departamentele ce apartin productiei? Va rog sa ne spuneti cine ar trebui sa stabileasca pretul pentru fiecare unitate de produs? Si cine ar trebui sa efectueze normarea? De asemenea in cazul in care salariatul nu reuseste sa efectueze norma stabilita, si ramane peste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitatea desemnarii unui lucrator cu atributii SSMIntrebare: Suntem o companie din domeniul de activitate pizzerie-restaurant cu livrare la domiciliu si peste 100 angajati. Serviciul de SSM este externalizat, avem implementat si HACCP. Persoana care avea cursul de inspector SSM si care se ocupa si de HACCP va pleca din firma. In acesta situatie trebuie sa avem o alta persoana din firma care sa aiba cursul de inspector SSM chiar daca serviciul de SSM este externalizat? Dar cu privire la HACCP?Trebuie un consultant extern? Ne-ar interesa pe aceasta speta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<