Va informam ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati (ANPDPD), emite la cerere Cardul European pentru Dizabilitate.
In acest an au fost emise 1.196 de carduri. Alte aproximativ 4.100 de cereri sunt in curs de procesare.
Beneficii:
- transport gratuit cu mijloacele de transport in comun;
- parcare gratuita;
- acces gratuit sau subventionat partial la evenimente culturale, sportive si de petrecere a timpului liber (in functie de pachetele de beneficii stabilite de fiecare dintre Statele Membre participante). Cardul european vine in completarea cardurilor nationale pentru persoanele cu dizabilitati si va fi acordat de catre autoritatile nationale pe baza propriilor criterii, informeaza Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Pentru moment, cardul poate fi utilizat in statele membre ale Uniunii Europene: Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta si Romania.
„Accesibilitatea, drepturile cetatenilor, calitatea vietii, accesul egal si nediscriminarea si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati sunt importante pentru Romania si Uniunea Europeana. Recunoasterea reciproca intre Statele Membre a statutului de persoana cu dizabilitati, prin Cardul European pentru Dizabilitate, este un pas absolut necesar pentru a imbunatati calitatea vietii acestor oameni”, a declarat ministrul Simona Bucura - Oprescu.
Pentru a obtine Cardul European pentru Dizabilitate, persoanele interesate au nevoie de:
- cerere de inscriere disponibila la link-ul:
- fotografie recenta (tip buletin).
Inscrierea se poate realiza:
- electronic - prin trimiterea documentelor scanate pe adresa de e-mail a Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din judetul sau sectorul de domiciliu;
- personal sau prin reprezentant – prin depunerea documentelor la sediul DGASPC din judetul sau sectorul de domiciliu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Reducerea programului de lucru la 6 h fara diminuarea venitului salarial pentru alaptareIntrebare: In situatia in care o salariata revine din concediu de crestere copil in urmatoarele zile (copilul va implini 2 ani in Februarie anul acesta), va putea beneficia de reducerea programului de lucru la 6 h fara diminuarea venitului salarial pentru alaptare? Am gasit diverse informatii online legate de OUG 96/2003, dar nu am ajuns la varianta actualizata si nu imi e clar daca acest beneficiu il pot avea doar pana cand copilul implineste 1 an sau nu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Acordul salariatului pentru munca suplimentaraIntrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<