Recrutarea si selectia influenteaza relatiile firmei dvs. cu publicul si, implicit, imaginea proiectata in exterior. Multe persoane isi vor face o impresie despre organizatie prin intermediul anunturilor de oferte de munca si mai ales prin modul in care decurge procesul de primire si selectare a candidaturilor. Aceste impresii pun bazele reputatiei firmei si pot marca potentialul ei de recrutare de personal in viitor.
Fiecare aspirant la un loc in firma dvs. trebuie tratat ca un client de maxima importanta. Altfel, veti avea surpriza sa constatati, dupa o perioada, ca putine persoane de valoare va ofera serviciile lor.
Recrutarea de personal nu mai este de mult timp doar o optiune a firmei, ci este o necesitate fireasca a functionarii ei. Lipsa unui personal competent si a unei politici eficace de selectie va impiedica sa faceti fata solicitarilor pietei si afecteaza flexibilitatea cu care trebuie abordate problemele acesteia. Recrutarea poate insemna un succes daca renuntati la vechi si paguboase obiceiuri de cautare si angajare a personalului.
Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente! Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR, DETALII AICI >>>
Strategia de recrutare
Strategia de recrutare incepe prin definirea nivelului la care se va desfasura aceasta: local, regional sau national. Atat cat permit resursele firmei, nivelul ales trebuie sa fie cel mai inalt posibil.
Nu se poate vorbi despre „cea mai buna sursa de recrutare“ in general. Fiecare organizatie trebuie sa incerce sa identifice cea mai potrivita sursa de recrutare, in functie de localizarea, marimea, imaginea si bugetul ei, precum si de natura posturilor vacante. Este important sa aveti in vedere toate alternativele disponibile.
Alcatuiti o lista cu posturile firmei si sursele de personal specifice fiecaruia.
Dosarul de candidatura
Dosarul de candidatura aduna toate informatiile relevante despre candidati. Pentru a putea fi comparate mai usor, solicitati completarea formularului de candidatura, care are meritul de a sistematiza aceste informatii. Evaluarea dosarelor de candidatura va permite determinarea calificarilor fiecarui candidat in raport cu cerintele postului vacant si constituie prima modalitate de triere a candidatilor.
Interviul preliminar (de recrutare)
Interviul de recrutare poate adauga informatii utile celor deja acumulate prin intermediul formularului de candidatura si are mai degraba un caracter exploratoriu. Scopul sustinerii lui este eliminarea candidatilor inacceptabili sau care dovedesc un interes prea scazut fata de postul vacant.
Testele de selectie
Utilitatea testarii candidatilor este unul dintre aspectele cele mai controversate ale procedurii de selectie. Desi trebuie sa mentineti un oarecare scepticism in privinta calitatii selectiei realizate pe baza unor teste, acestea nu pot fi cu totul excluse dintre criteriile de luare a deciziei finale. Cand sunt bine elaborate si interpretate de profesionisti si au legatura directa cu cerintele postului, testele ofera bune indicii despre potentialul candidatilor.
Lucrarea „Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR” va ofera intr-o forma unitara toata informatia necesara in cazul in care vreti sa angajati pe cineva, DETALII AICI >>>
Interviul de selectie
Alegerea celui mai potrivit candidat nu se poate face fara o discutie serioasa cu acesta. Interviul de angajare este o parte importanta a procesului de selectie de personal. Si totusi, numai interviurile bine conduse sunt cu adevarat utile in luarea deciziilor de selectie.
Pe langa evaluarea atenta a capacitatii candidatului de a lucra pe acel post, interviul este un prilej de a clarifica disponibilitatea acestuia de a accepta oferta de angajare.
Trierea candidatilor
Trierea este o forma de selectie prin care se identifica si se elimina candidatii necorespunzatori. Scopul este de a indeparta din procesul de recrutare pe acei candidati care in mod evident nu corespund cerintelor posturilor vacante. Trierea economiseste timp si bani.
In cazul trierii multiple, fiecare dintre etapele si criteriile de selectie constituie obstacole care, daca nu sunt depasite de candidat, conduc la respingerea sa. Premisa de la care se pleaca este ca un candidat care nu satisface toate cerintele postului nu poate avea performante adecvate pe acel post.
De cele mai multe ori insa, lipsa anumitor calitati ale candidatului poate fi compensata de detinerea altor calitati.
Trierea compensatorie nu duce la eliminarea automata a unui candidat in momentul in care este descoperita o deficienta a acestuia. Premisa de la care se pleaca este ca o combinatie de caracteristici ale candidatului poate asigura succesul acestuia. Se asteapta derularea intregii proceduri de selectie, evaluarea candidatului facandu-se prin compararea caracteristicilor sale cu toate cerintele postului. In acest sens, intocmiti fisele de comparare si de selectie a candidatilor, avand in vedere mai ales gradul de satisfacere a acelor criterii de selectie care sunt considerate esentiale pentru succesul pe post.
Detalii oferite in luna ianuarie 2023 pe care le regasiti in lucrarea Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile + explicatii si raspunsuri amanuntite de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<