Valoarea sporului pentru doctorat 2023 - ce prevede OUG nr. 168/2022?

valoare spor doctoratspor doctorat 2023oug nr 1682022
Valoarea sporului pentru doctorat 2023 - ce prevede OUG nr. 168/2022?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Incepand cu data de 01 ianuarie 2023 se majoreaza salariul minim brut pe tara la 3000 de lei. Conform Legii nr 153/2017 privind salarizarea personalului din sistemul bugetar, la art.14 se stabileste ca pentru titlul stiintific de doctor se acorda 50% din nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata. De asemenea, prin OUG nr.168/2022 la Art. I alin. 5 se arata ca cuantumul sporurilor se mentin la nivelul lunii decembrie 2022. Intrebare. Sporul pentru titlul stiintific de doctor se majoreaza corespunzator salariului minim brut pe tara sau sporul acesta intra in continutul ART.I alin. 6 din OUG 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare."
 
Raspunsul specialistului: 
 
La  art. 14 alin.(1) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie lunara pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor prevazuta la art. 25.
 
Totodata, conform art.39 alin.(5) personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie lunara pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor prevazuta la art. 25.
 
Totodata, conform art. 39 alin.(3) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, forma la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, sporul pentru titlul stiintific de doctor, acordat ca suma compensatorie sau ca spor la salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, dupa caz, de la data aplicarii prevederilor prezentei legi nu se mai acorda, personalul care detine titlul stiintific de doctor, indiferent de data obtinerii acestuia, beneficiind de prevederile art. 14.
 
Asadar, incepand cu iulie 2017, data intrarii in vigoare a prevederilor Legii 153/2017, pentru titlul stiintific de doctor aeste stabilita o indemnizatie in cuantum fix, respectiv in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
Ulterior, prin acte normative anuale privind masuri bugetare, in speta potrivit art. I alin.(5) din OUG 168/2022, incepand cu 1 ianuarie 2022, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivitlegii, din salariul lunar brut, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
 
In acest context, trebuie sa precizam ca potrivit art. 7 lit.e) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, salariul lunar cuprinde salariul de baza ori, dupa caz, indemnizatia lunara sau indemnizatia de incadrare, compensatiile, indemnizatiile, sporurile, adaosurile, primele, premiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar.
 
Asadar, intrucat indemnizatia pentru titlu de doctor este o indemnizatie, respectiv un drept salarial (art.14 fiind parte a sectiunii a 2 -a intitulata Alte drepturi salariale) ce intra in calculul salariului lunar, apreciem ca la aceasta data, cuantumul acesteia este mentinut la nivelul lunii decembrie 2022, aplicabilitate avand dispozitiile art.I alin.(5) din OUG nr.168/2022.
 
Un raspuns valabil in decembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
valoare spor doctoratspor doctorat 2023oug nr 1682022

Data aparitiei: 27 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Valoarea sporului pentru doctorat 2023 - ce prevede OUG nr. 168/2022? Nota: 3.28 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]