Proiect de lege pentru modificarea OUG nr.158/2005. Angajatorii ar putea scapa de plata indemnizatiilor pentru concediile medicale!

Mara Dobrin
Mara Dobrin
04 Iulie 2019
04 Iulie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
modificare OUG 158/2005plata concedii medicale angajatorieliminare plata indemnizatie concedii medicaleplata indemnizatie concedii medicale angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorii ar putea scapa de plata indemnizatiilor pentru concediile medicale, iar acestea vor fi suportate integral de stat. Cel putin asa propune un proiect de lege inaintat la Senat pentru dezbatere, in data de 24.06.2019. Propunerea legislativa initiata de 2 deputati PNL doreste modificarea Ordonantei de Urgenta nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.



Ce s-ar schimba daca legea ar fi adoptata, iar OUG nr.158/2005 s-ar modifica?


Angajatorii nu vor fi nevoiti sa mai plateasca primele 5 zile de concediu medical pentru un angajat, asa cum se procedeaza in momentul de fata. De abia din a sasea zi de concediu medical va fi suportat de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).


Dupa cum se poate vedea in expunerea de motive, angajatorii au o dubla povara fiscala, avand in vedere ca "pentru ca angajatorul sa primeasca indemnizatia aferenta zilelor lucratoare de pe perioada concediului medical impus de incapacitatea temporara de munca, angajatorul plateste de 2 ori, dupa cum urmeaza: prima data plateste atunci cand achita contributia la asigurarile de sanatate, contributie din care, prin intermediul FNUASS, se va plati indemnizatia de concediu medical insa numai incepand cu cea de-a sasea zi lu cratoare de pe durata concediului medical; a doua oara, angajatorul plateste efectiv atunci cand apare starea de concediu medical, situatie in care acesta este obligat sa achite, din finante proprii (...) indemnizatia aferenta primelor 5 zile lucratoare de pe durata concediului medical."


Practic, in prezent, angajatorul plateste atat contributia la asigurarile de sanatate, cat si indemnizatia aferenta primelor 5 zile lucratoare de pe durata concediului medical.


Daca legea va fi votata iar OUG nr. 158/2005 se va schimba si modifica, va arata in urmatorul fel:

"Art. 12

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, incepand cu:

a) prima zi de incapacitate temporara de munca, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;

b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate la art. 1 alin. (1) lit. B si C si alin. (2)"




ATENTIE! In momentul de fata legea nu este in vigoare, pentru a produce efecte are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, promulgarea de catre presedintele tarii, precum si publicarea in Monitorul Oficial.




Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale va ofera rezolvari impecabile pentru toate problemele de mai sus!


In cuprinsul Consilierului veti intalni TOATE informatiile necesare privind:
  •     inregistrarile in REVISAL
  •     acordarea concediilor medicale
  •     contributiile sociale si impozitul pe venit pentru fiecare venit salarial
  •     tratamentul fiscal aplicabil tichetelor acordate salariatilor


...mai multe detalii GRATUITE aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]