Proiect de lege pentru acordarea unui ajutor public judiciar celor cu venit lunar mai mic de 600 de lei

ajutor public judiciaracordare ajutor public judiciarpersoane venituri mici ajutor public judiciar
Proiect de lege pentru acordarea unui ajutor public judiciar celor cu venit lunar mai mic de 600 de lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cei care au un venit mai mic de 600 de lei pe membru de familie ar putea beneficia, in curand, de un ajutor public judiciar. 
 
Deputatii USR Mihai Badea si Oana Murariu au anuntat in data de 15.02.2022 depunerea unui proiect de lege care prevede acordarea unui ajutor public judiciar persoanelor care au un venit lunar mai mic de 600 de lei pe membru de familie.
 
Concret, acest proiect urmareste ca mai multi romani sa se numere printre beneficiarii ajutorului public judiciar:
 
"Sunt multi cetateni care, practic, mor cu dreptatea in mana, pentru ca nu isi permit sa suporte cheltuielile pe care procesele le presupun si aici ma refer la taxa judiciara de timbru, onorariile avocatilor, ale expertilor tehnici judiciari, ale executorilor judecatoresti, daca se ajunge pana la acea etapa. In Romania exista o ordonanta de urgenta care transpune o directiva europeana in acest sens inca din 2008, insa criteriile pentru a beneficia de acest ajutor public judiciar sunt cu mult depasite. Incercam astazi sa facem doua lucruri si anume sa dublam aceste praguri si, in acelasi timp, sa ne asiguram ca raman actuale in viitor fara a fi necesare alte interventii legislative. Propunem ca aceste praguri sa nu mai fie fixe, ci sa fie determinate ca procente din salariul minim brut pe economie", a explicat Mihai Badea, potrivit Agerpres.
 
In momentul de fata, legea in vigoare prevede ca persoanele care are un venit sub 300 de lei pe luna sunt scutite de taxe judiciare de timbru.
 
"Cine mai castiga sub 300 de lei pe luna? Cineva cu un venit mai ridicat, dar oricum care abia poate sa se intretina si sa isi duca traiul de zi cu zi, trebuie sa plateasca taxe judiciare de timbru, care cateodata sunt intr-un cuantum rezonabil, cateodata sunt in cuantumuri foarte ridicate. Pentru a avea acces la Justitie trebuie sa stii inclusiv sa le contesti si pentru asta e nevoie de ajutor specializat. Toate tin de bani. Noi acum, practic, ridicam aceste praguri ca mai multi oameni sa poata sa se adreseze Justitiei. (...) In loc de 300 de lei, calculele noastre, conform formulei din proiect, ar rezulta o dublare pentru scutire de taxa, adica in jur de 600 de lei", a afirmat Murariu.
 
In acest context, inclusiv persoanele care castiga intre 600 de lei si 1.200 de lei ar deveni eligibile pentru o decontare de 50% din cheltuielile judiciare de catre stat, daca proiectul de lege va fi adoptat de catre Parlament.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajutor public judiciaracordare ajutor public judiciarpersoane venituri mici ajutor public judiciar

Data aparitiei: 16 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de lege pentru acordarea unui ajutor public judiciar celor cu venit lunar mai mic de 600 de lei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]