Efectuarea platii salariului in valuta. Este posibila?

plata salariu valutasalariu in valutasalariu platit in valuta
Efectuarea platii salariului in valuta. Este posibila?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Poate salariatul avea salariu in valuta straina - dolari? Cum putem proceda? Mentionam in contractul de munca (pe langa lei) ca salariul a fost negociat in $, urmand ca in fiecare luna sa se faca conversia? In Regulamentul BNR, la art.3 zice:
(1) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta. O alta intrebare e daca contractul de munca presupune obiectul comertului cu bunuri si servicii."
 
 
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
 
Plata salariilor nu face obiectul comertului cu bunuri si servicii. Plata salariilor decurge din remunerarea muncii prestate.
 
Potrivit art. 3 alin. (1^1) din Regulamentul 4/2005 privind regimul valutar, platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).
 
Astfel, Regulamentul 4/2005 interzice plata salariilor in valuta in cazul in care aceste operatiuni se efectueaza intre rezidenti. Astfel, plata salariilor este posibila in alta moneda  daca salariatii sunt nerezidenti in sensul Regulamentului 4/2005.
 
Mai jos regasiti si definitia rezidentilor si a nerezidentilor din punct de vedere valutar.
 
4.2.Rezidenti:
 
a) persoanele fizice – cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul in Romania, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
b) persoanele juridice si orice alte entitati, cu sediul in Romania, precum si persoanele fizice, cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul/resedinta in Romania, care sunt autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati economice pe teritoriul Romaniei, in mod independent, in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare;
c) sucursalele, agentiile, reprezentantele, birourile persoanelor juridice straine, precum si ale oricaror alte entitati straine, inregistrate si/sau autorizate sa functioneze in Romania;
d) ambasadele, consulatele si alte reprezentante si misiuni permanente ale Romaniei in strainatate.
 
4.3.Nerezidenti:
 
a) persoanele fizice – cetateni straini, cetateni romani si apatrizi, cu domiciliul in strainatate, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
(.....)
 
Astfel, daca salariatul poate fi incadrat in categoria nerezidentilor conform celor mai sus expuse, se pot face plati salariale in valuta. Incadrarea in categoria nerezidentilor in sensul regulamentului de mai sus presupune ca salariatul sa detina domiciliul in strainatate, atestat cu documente de identitate emise conform legii. In cazul in care domiciliul salariatului este in Romania plata salariului nu poate fi facuta in valuta.
 
 
Un raspuns valabil la data de 7.12.2021, potrivit specialistilor de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata salariu valutasalariu in valutasalariu platit in valuta

Data aparitiei: 07 Decembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Efectuarea platii salariului in valuta. Este posibila? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]