Efectuarea platii salariului in valuta. Este posibila?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
07 Decembrie 2021
07 Decembrie 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
plata salariu valutasalariu in valutasalariu platit in valuta
Efectuarea platii salariului in valuta. Este posibila?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Poate salariatul avea salariu in valuta straina - dolari? Cum putem proceda? Mentionam in contractul de munca (pe langa lei) ca salariul a fost negociat in $, urmand ca in fiecare luna sa se faca conversia? In Regulamentul BNR, la art.3 zice:
(1) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta. O alta intrebare e daca contractul de munca presupune obiectul comertului cu bunuri si servicii."
 
 
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
 
Plata salariilor nu face obiectul comertului cu bunuri si servicii. Plata salariilor decurge din remunerarea muncii prestate.
 
Potrivit art. 3 alin. (1^1) din Regulamentul 4/2005 privind regimul valutar, platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).
 
Astfel, Regulamentul 4/2005 interzice plata salariilor in valuta in cazul in care aceste operatiuni se efectueaza intre rezidenti. Astfel, plata salariilor este posibila in alta moneda  daca salariatii sunt nerezidenti in sensul Regulamentului 4/2005.
 
Mai jos regasiti si definitia rezidentilor si a nerezidentilor din punct de vedere valutar.
 
4.2.Rezidenti:
 
a) persoanele fizice – cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul in Romania, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
b) persoanele juridice si orice alte entitati, cu sediul in Romania, precum si persoanele fizice, cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul/resedinta in Romania, care sunt autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati economice pe teritoriul Romaniei, in mod independent, in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare;
c) sucursalele, agentiile, reprezentantele, birourile persoanelor juridice straine, precum si ale oricaror alte entitati straine, inregistrate si/sau autorizate sa functioneze in Romania;
d) ambasadele, consulatele si alte reprezentante si misiuni permanente ale Romaniei in strainatate.
 
4.3.Nerezidenti:
 
a) persoanele fizice – cetateni straini, cetateni romani si apatrizi, cu domiciliul in strainatate, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
(.....)
 
Astfel, daca salariatul poate fi incadrat in categoria nerezidentilor conform celor mai sus expuse, se pot face plati salariale in valuta. Incadrarea in categoria nerezidentilor in sensul regulamentului de mai sus presupune ca salariatul sa detina domiciliul in strainatate, atestat cu documente de identitate emise conform legii. In cazul in care domiciliul salariatului este in Romania plata salariului nu poate fi facuta in valuta.
 
 
Un raspuns valabil la data de 7.12.2021, potrivit specialistilor de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]