"Poate salariatul avea salariu in valuta straina - dolari? Cum putem proceda? Mentionam in contractul de munca (pe langa lei) ca salariul a fost negociat in $, urmand ca in fiecare luna sa se faca conversia? In Regulamentul BNR, la art.3 zice:
(1) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta. O alta intrebare e daca contractul de munca presupune obiectul comertului cu bunuri si servicii."
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Plata salariilor nu face obiectul comertului cu bunuri si servicii. Plata salariilor decurge din remunerarea muncii prestate.
Potrivit art. 3 alin. (1^1) din Regulamentul 4/2005 privind regimul valutar, platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).
Astfel, Regulamentul 4/2005 interzice plata salariilor in valuta in cazul in care aceste operatiuni se efectueaza intre rezidenti. Astfel, plata salariilor este posibila in alta moneda daca salariatii sunt nerezidenti in sensul Regulamentului 4/2005.
Mai jos regasiti si definitia rezidentilor si a nerezidentilor din punct de vedere valutar.
4.2.Rezidenti:
a) persoanele fizice – cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul in Romania, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
b) persoanele juridice si orice alte entitati, cu sediul in Romania, precum si persoanele fizice, cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul/resedinta in Romania, care sunt autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati economice pe teritoriul Romaniei, in mod independent, in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare;
c) sucursalele, agentiile, reprezentantele, birourile persoanelor juridice straine, precum si ale oricaror alte entitati straine, inregistrate si/sau autorizate sa functioneze in Romania;
d) ambasadele, consulatele si alte reprezentante si misiuni permanente ale Romaniei in strainatate.
4.3.Nerezidenti:
a) persoanele fizice – cetateni straini, cetateni romani si apatrizi, cu domiciliul in strainatate, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
(.....)
Astfel, daca salariatul poate fi incadrat in categoria nerezidentilor conform celor mai sus expuse, se pot face plati salariale in valuta. Incadrarea in categoria nerezidentilor in sensul regulamentului de mai sus presupune ca salariatul sa detina domiciliul in strainatate, atestat cu documente de identitate emise conform legii. In cazul in care domiciliul salariatului este in Romania plata salariului nu poate fi facuta in valuta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa postului pentru Arhitect de interiorIntrebare: Am rugamintea sa mi transmiteti fisa postului pentru pozitia Arhitect de interior Cod COR 216111.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<