In cadrul unei societati, dupa casatoria unui angajat, se modifica numele persoanei in cauza in Revisal in baza certificatului de casatorie. Actele aditionale si toate documentele care apartin acesteia s-au intocmit cu noul nume. 1. Trebuia incheiat un act aditional pentru schimbarea numelui la data casatoriei? 2 Avand in vedere ca nu s-a intocmit, se poate face actul aditional cu data actuala?
Raspunsul specialistului:
Art. 17 alin. (5) din Codul muncii stabileste ca, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modifcarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Elementele prevazute la art. 17 alin. (3) sunt:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul pe baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.
Asadar, Codul muncii instituie obligatia incheierii actului aditional pentru modificarea elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) cu exceptia situatiei in care modificarea rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca.
Modificarea numelui rezulta ca posibila din dispozitiile Codului civil ca urmare a casatoriei, astfel ca, nu este necesara incheierea unui act aditional la contractul individual de munca.
Practic, numele salariatului nu se modifica prin vointa partilor, angajat si angajator, pentru a fi necesara incheierea unui act aditional ci, se modifica in baza legii, ca urmare a casatoriei.
Astfel, dovada modificarii numelui se face cu certificatul de casatorie.
Modificarea se opereaza in Revisal conform art. 3 alin. (2) lit. b) coroborat cu art. 4 alin. (5) din H.G. 905/2017 si se transmite la Inspectoratul teritorial de munca in termen de 3 zile de la data aparitiei modificarii.
In concluzie, in speta nu este necesara incheierea unui act aditional pentru modificarea numelui ca urmare a casatoriei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<